szerző:
Eduline

Nem használjátok a szaknyelvet, felolvassátok a vázlatot, póttételt akartok húzni - hogyan lehet elrontani a szóbeli érettségit?

Hallgatás, hallgatás, hallgatás

Ne várjatok arra, hogy a tanár majd kérdez, önállóan kell elkezdeni a tétel bemutatását (ha csak úgy tudjátok elmondani a tananyagot, hogy közben folyamatosan kérdez a tanár, sok pontot veszíthettek). Éppen ezért érdemes minden tételt felmondani otthon - lehetőleg hangosan, valamelyik családtagnak, barátnak, esetleg diktafonra, vagy csak magatoknak -, és kitalálni egy-két olyan mondatot, amellyel el tudjátok indítani a feleletet.

©

Póttételt húztok

Póttételt csak akkor szabad húzni, ha semmit nem tudtok az adott témakörről. Ilyenkor ugyanis a feleletre már csak az elért pontszám felét fogjátok megkapni, tehát ha a legjobb tételt húzzátok is ki (másodjára), és az írásbelitek is majdnem hibátlan lett, akkor sem kaphattok ötöst - és semmi nem garantálja, hogy a póttétel nem lesz még rosszabb. Hány pontot szerezhettek a szóbelin?

Másról beszéltek

A magyarérettségin a legnagyobb hiba, ha összekeveritek a szerzőket, vagy az adott művek bemutatása helyett a költő életrajzát mondjátok vissza - hiába lesz hibátlan a felelet, ha nem a leírás szerint oldjátok meg. A szóbeli, emelt szintű tételsorokat itt találjátok.

Felolvasóest

Sok szóbeliző fut bele abba a hibába, hogy a megírt vázlatot kezdi felolvasni ahelyett, hogy szépen felépített, kerek mondatokban adná elő a legfontosabb tudnivalókat az adott témakörről. A papírra csak azokat a kulcsszavakat kell leírni, amelyek megadják a felelet vázát (többre nem is lesz időtök), így elkerülhetitek a csapongást. Érdemes leírni a legfontosabb szakszavakat, neveket, évszámokat, adatokat.

©

Szaknyelv?

Atlasszal vagy szöveggyűjteménnyel, józan paraszti ésszel meg tudjátok oldani a szóbelit? Nem érdemes erre alapozni. A szaknyelv, a tanult szakkifejezések használatáért sok pontot zsebelhettek be.

Az írásbeli vizsgák feladatsorait és a hivatalos megoldásokat itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!