szerző:
Eduline

Mennyi a minimumponthatár az alap- és osztatlan szakokon? Hány pontot kell összegyűjteniük azoknak, akik tavasszal jelentkeznek mesterképzésre? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Láttam, hogy jövőre is emelkedik az a minimális pontszám, amely alatt nem lehet bekerülni az egyetemre. Ebbe beleszámít a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi is?

2014-ben azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre felvételiznek, legalább 260 pontot, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezőknek pedig legalább 220 pontot kell gyűjteniük. A minimumponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más címen (szakképesítésért, nyelvvizsgáért, hátrányos helyzetért, versenyeredményért) adható többletpontok nélkül kell elérnetek. A ponthatáremeléssel több ezren járnak rosszul: cikkünket itt olvashatjátok.

A mesterszakos felvételin legfeljebb száz pontot szerezhettek - a minimális ponthatár 50, azokat a felvételizőket egyik egyetemre vagy főiskolára sem veszik fel, akik ennél kevesebb pontot gyűjtenek össze. A 2014-es felvételi legfontosabb változásairól szóló cikkünket itt találjátok. Az alap- és osztatlan képzések pontszámítási szabályairól itt, a felsőoktatási szakképzésekéről pedig itt olvashattok. A mesterszakos pontszámítás szabályait itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!