szerző:
Eduline

Hány pontot kell megszerezni az írásbeli érettségin ahhoz, hogy behívjanak szóbelire? Mikor kell szóbelizni matekból? Milyenek a szabályok az idegen nyelvi érettségin? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Az írásbeliknek vége, most jönnek a szóbeli vizsgák
©

Hány százaléktól van meg a kettes?

Idén még 20 százaléktól, szeptembertől azonban szigorítanak a szabályokon: a 2012-es őszi érettségin már 25 százalék kell majd az elégségeshez.

A matek kivételével két részből, írásbeliből és szóbeliből áll az érettségi, ezért ahhoz, hogy a kettes megkapjátok, mindkét vizsgarészen el kell érnetek a 10 százalékot. Vagyis hiába írtátok meg 95 százalékra a közép- vagy emelt szintű feladatsort, ha a szóbelin még a 10 százalékát sem szerzitek meg a maximum pontszámnak.

Hány százalékot kell elérni ahhoz, hogy a szóbelire behívjanak?

Tíz százalékot – ha ez nem jön össze, nem szóbelizhettek.

Az idegen nyelvi érettségin is ugyanez a szabály?

Bár idegen nyelvekből a közép- és az emelt szintű érettségi is ugyanolyan felépítésű (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség és beszédkészség), a szabályok különböznek. Míg középszinten csak arra kell figyelni, hogy az írásbelin és a szóbelin is meglegyen a 10-10 százalék, addig emelt szinten mind az öt vizsgarészből meg kell szerezni a 10 százalékot.

Mikor kell matekból szóbelizni?

A matekérettségi – alapesetben – csak írásbeli vizsgarészből áll, amelyen legalább húsz százalékot kell szerezni ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Fontos: bár a feladatlap két részből áll, ezeket nem külön-külön, hanem együttesen kell értékelni.

Ha a teljesítményetek nem éri el a tíz százalékot, marad az elégtelen, ha pedig tíz és húsz százalék között mozog, szóbeliznetek kell matekból. Az összes érettségi feladatsort és a hivatalos javítókulcsot itt nézhetitek meg.