szerző:
Eduline

Megnéztük, hány százalékát vették fel a jelentkezőknek a legnépszerűbb szakok esetén. Aki államilag támogatott kereskedelem és marketing szakra szeretett volna bekerülni, az szinte a lehetetlenre vállalkozott.

©

Idén is a gazdálkodási és menedzsment szak lett a legnépszerűbb a jelentkezők körében, több mint 8 ezren jelölték meg, a felvettek száma végül a 3 ezret sem érte el. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők mindössze harmada tudott bekerülni gazdmenre. Államilag finanszírozott képzésre az összes jelentkezőnek 6 százaléka, 509 hallgató jutott be.

A második legnépszerűbb mérnökinformatikus szak esetén már kicsit könnyebb dolga volt a jelentkezőknek, hiszen több mint 43 százalékukat felvették, raádásul 39,5 százalékukat államira.

Az idén harmadik legnépszerűbb kereskedelem és marketing szakra jóval nehezebb volt bekerülni, mint a gazdálkodási és menedzsmentre, a jelentlezők mindössze 26 százaléka járt sikerrel. Államilag finanszírozott képzésre pedig az összes jelentkezőnek csak a 2 százaléka jutott be.

A népszerűségi listán ezek után következő ápolás és betegellátás, óvodapedagógus, vagy a gépészmérnöki szak esetén a jelentkezők 35-40 százaléka járt sikerrel, a felvett hallgatóknak pedig akár a 96 százalékát államira vették fel.

A legnépszerűbb szakok többségén előzetes ponthatárokat szabtak, de ahogy a felvételi pontszámok kihirdetése után közvetlenül született cikkünkben is felhívjuk rá a figyelmet, ezek többsége még ehhez képest is emelkedett.