szerző:
Eduline

Március 1-ig jelentkezhettek az egyetemek, főiskolák alap-, osztatlan és mesterképzéseire, illetve a felsőoktatási szakképzésekre. Hogy néz ki a felvételi eljárás, milyen dokumentumokat kell leadnotok, mekkora esélyetek van bekerülni? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

©

Hogyan kell jelentkezni?

A felvételi időszak legfontosabb határidőit itt találjátok, azt pedig, hogy mennyit kell fizetni a felvételiért, itt olvashatjátok. A kötelezően leadandó dokumentumok listáját itt találjátok, a jelentkezési lap kitöltésénél előforduló leggyakoribb hibákról pedig itt olvashattok. Az elektronikus felvételi használatához itt találtok segítséget.

A mesterképzésről itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

Kitől kérhettek segítséget a diákhitellel vagy a felvételivel kapcsolatban? Itt találjátok az elérhetőségeket.

Hogyan számolják a felvételi pontokat?

Az alap- és osztatlan képzések, illetve felsőoktatási szakképzések pontszámítási szabályait itt, a mesterképzését pedig itt találjátok. Pontszámító kalkulátorunkat itt találjátok, arról pedig, hogy hány érettségi pontot ér a régi típusú érettségi, itt olvashattok.

Milyen vizsgát kell tennem?

Itt találjátok azoknak a szakoknak a listáját, ahol kötelező egy emelt szintű érettségi, azokat a képzéseket pedig, ahova csak két emelt szintűvel kerülhettek be, itt nézhetitek meg.

Ha osztatlan tanárszakra jelentkeztek, alkalmassági vizsgát kell tennetek: erről itt olvashattok.

Mekkora esélyem van bekerülni?

A kapacitásszámok azt mutatják, összesen hány hallgató vehetnek fel az intézmények: az állami ösztöndíjas és önköltségek hallgatók számáról nincs külön lista. A budapesti egyetemek, főiskolák kapacitásszámait itt, a vidéki intézményekét pedig itt találjátok.

A népszerű műszaki szakok kapacitásszámait itt, a társadalomtudományi képzésekét itt, az informatikai szakokét pedig itt találjátok.

Tizenhat szakon ponthatárokat húztak: aki ezeket eléri,  állami ösztöndíjas képzésre kerülhet be. A teljes listát itt találtátok, a kommunikáció szakról itt, a jogász, nemzetközi tanulmányok, andragógia és közszolgálati szakról pedig itt olvashattok részletesen.

Milyen ösztöndíjakat vehetek igénybe?

A magánfőiskolák idén sem kaptak állami ösztöndíjas helyeket az alapszakokon, ezért ösztöndíjakkal, tandíjtámogatással segítik a hallgatókat. Ezekről itt olvashattok, a céges ösztöndíjakról pedig itt találjátok összefoglalónkat.

Az érettségivel, felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok. Másfél héttel a jelentkezési határidő előtt jelent meg a nyomtatott felvételi tájékoztató: erről itt olvashattok.