szerző:
Eduline

Milyen szakokon lesz követelmény a két emelt szintű érettségi 2013-tól? Milyenek lesznek a szabályok a bölcsészképzéseken? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

2013 májusában fogok érettségizni, bölcsészkaron tanulnék tovább, de még nem döntöttem el, melyik szakon. Ezeken a képzéseken is kötelező lesz az emelt szintű érettségi?

Igen, emelt szintű érettségit kell tenned, ha valamelyik bölcsészszakra szeretnél bejutni (a többi képzési területen is változnak a feltételek, összefoglalónkat itt olvashatjátok el). Itt nézheted meg a bölcsészettudományi képzések érettségi követelményeit:

Andragógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem. Ezek közül egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom vagy angol nyelv (egy emelt szinten kötelező) és angol vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező) és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem

Néprajz: magyar és történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Romanisztika: szakiránytól függ, egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni

Romológia: magyar vagy történelem és angol vagy beás vagy lovári vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szabad bölcsészet: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Szlavisztika: magyar vagy történelem és angol vagy francia vagy horvát vagy horvát nyelv és irodalom vagy latin vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy szerb vagy szerb nyelv és irodalom vagy szlovák vagy szlovák nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy román vagy román nyelv és irodalom (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Történelem: történelem (emelt szintű kötelező) és angol vagy földrajz vagy francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol

Kérdésed van? Válaszolunk
Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket! Mielőtt elküldenéd a kérdésedet, itt nézd meg, foglalkoztunk-e már a témával.