szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt megnézhetitek a középszintű matekérettségi összes feladatrészének megoldását. A matematika érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a PTE Műszaki és Informatikai Karának.

Mutatjuk a középszintű matekérettségi és az emelt szintű feladatlap hivatalos megoldását

Középszintű matekérettségi feladatainak megoldásai: rövid feladatok

Középszintű matekérettségi: javítókulcs a három kötelező feladat megoldásához

Így kellett megoldani a 16. feladatot a középszintű matekérettségiben

Itt találjátok a matekérettségi hosszú feladatainak megoldását: 17. feladat

Itt van a középszintű matekérettségi 18. feladatának nem hivatalos megoldása

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az első feladatlapban az érettségizőknek 12 rövidebb feladatot kellett megoldaniuk, amiben előkerültek a gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás. De kaptak feladatot a diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is. Ennek a megoldására 45 percük volt. Az első részben összesen 30 pontot lehetett szerezni.

A második feladatlapban az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak. A több témakört érintő feladatokból van olyan, ami az olimpiai játékokkal foglalkozik, de előkerült egy sétálóutcák lekövezésével kapcsolatos is.

Ennek a megoldására 135 percük volt. A II/A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmazott, mindegyik több részkérdésből állt. A II/B részben három, 17 pontos feladat volt – ezek közül az érettségizőknek kettőt kellett választaniuk, és csak annak a kettőnek a megoldását értékelik majd a tanárok. Mindegyik feladat összetett, több matematikai témakört érintett.

A matekérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok:

Matekérettségi: a legfrissebb infók percről percre

Ma a matekkal folytatódnak az érettségik. Ha szeretnétek minden feladatról elsőként értesülni, illetve kíváncsiak vagytok a nem hivatalos megoldásokra, akkor maradjatok velünk egész nap. Ma is percről percre tájékoztatunk benneteket. A matematika érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a PTE Műszaki és Informatikai Karának.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.