szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén csak írásbeli vizsgákat tartana a kormány, a szóbelik elmaradnak, ha elfogadják az oktatási akciócsoport javaslatát. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha nem lesznek megajánlott jegyek, csak írásbeli vizsgák, akkor az elmaradó szóbeli vizsgákkal elmaradnak a javítási lehetőségek is idén. Hiszen a szóbelivel, eddig százalékokat javíthattak a vizsgázók. Korábban több iskolaigazgató ezt kérte, a bejelentés alapján viszont érettségizni kötelező, de aki akarja, eltolhatja következő tanévre.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a hvg.hu-nak azt mondta, az akciócsoport ülésén kérték, hogy a buktatás feltételein lazítsanak, 25 helyett 20 százalék legyen a határ. Ilyen részletekbe Maruzsa Zoltán most nem ment bele, így nem tudni, hogy ezt is megfontolja-e a kormány. Horváth Péter szerint minden körülményt mérlegelve a legelfogadhatóbb javaslat született.

Azt mondta, az érettségi típusának meghatározása fontosabb volt most, mint az időpontja. Egyetért azzal is, hogy a két típusból az írásbeli érettségit választották, az ugyanis objektívebb értékelésre ad lehetőséget, a pontok nagyobb részét amúgy is az teszi ki. Szerinte az érettségi feladatsorok már elkészülhettek, azokat átírni szerinte kockázatos lenne. Reményei szerint a diákok ilyen körülmények között is le tudnak majd érettségizni.

Biztos benne, hogy az iskoláknak alaposan fel kell készülniük az érettségi megszervezésére például a beléptetés lépcsőzetes ütemezésével, kézfertőtlenítők, maszkok beszerzésével és az idősebb vagy krónikus beteg tanárok kiváltásával. Miután nem lesz kötelező idén az érettségi, az ahhoz kötött szakmáknál is érdemes lehet haladékot adni - mondta az oldalnak.  

Csak írásbeli érettségiket szerveznének idén

A megszokottól eltérően zajlanának majd a 2020-as érettségik - jelentette be a kormány. Döntés még mindig nincs, csak javaslat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!