szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mostanra mindenki túl van már a szalagavatón, és minden erejét az érettségire való felkészülésre összpontosíthatja. Összeszedtünk pár tippet nektek, mit érdemes az utolsó néhány hónapban megtenni, hogy magabiztosan léphessetek be a vizsgaterembe májusban.

1. Feladattípusok gyakorlása

Az érettségi feladatok nagy része bizonyos típusfeladatokból áll, amikkel könnyedén meg tudtok ismerkedni. Az Oktatási Hivatal honlapján 2005-ig visszamenőleg az összes feladatlapot megtaláljátok, így bőven van miből válogatnotok. Ha szívesen gyakorolnátok, akkor itt megtaláljátok az előző évek feladatait.

2. Tételek tanulmányozása

Elsősorban mindenki az írásbeli vizsgára készül ilyenkor, de érdemes megnézni akár az emelt szintű, akár, a középszintű tételeket, van-e esetleg olyan, amit már be tudtok szerezni, meg tudok írni a jegyzeteitekből. Például már most megvetehettek vagy kölcsönkérhettek a magyar érettségire olyan könyveket, amik nincsenek meg a polcotokon.

3. Segédeszközök beszerzése

Ha már a beszerzésnél tartunk, sok eszközt használhatok az érettségin, ami sokat segíthet nektek az írásbeli vizsgán is. Történelmi atlasz, számológép, szöveggyűjtemény, helyesírási szabályzat stb. Ismerkedjetek velük előre, mert ha jól tudjátok használni őket, sokat segíthet a vizsgák megírásában.

4. Ünneplő

Ugyan mindenkinek van valamilyen ünneplő öltözete, amiket az iskolai ünnepségekre szokott felvenni, de ne felejtsétek el, hogy az érettségin, főleg emelt szinten, fontos az elegáns megjelenés. Időben szerezzetek be megfelelő inget/blúzt, illetve öltönyt/szoknyát, mert április végén mindenki pánikszerűen keresi majd ezeket a darabokat, és az üzletek hamar kifogynak.

5. Indulhat az ismétlés

Lehet, hogy órán már elkezditek az ismétléseket, de ha mégsem, akkor érdemes beosztani és elkezdeni átismételni az előző években tanultakat, ugyanis 4-5 év tananyagát pár hét alatt elsajátítani nehéz feladat. Ha viszont most elkezditek, biztosan marad időtök mindent alaposan átnézni. 

6. Fő az egészség

Ne feledkezzetek meg az egészségetekről semmiképpen sem. A sok terhelés és a stressz pluszban gyengíti a szervezeteteket, így mindenképp figyeljetek a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a vitaminbevételre és a megfelelő mennyiségű alvásra is.

+1, amit nem szabad kihagyni

Élvezzétek ki a maradék időt, amit a középiskolában töltötök a nagy megmérettetés előtt. Bár nehéz ilyesmikre gondolni a sok teendő és tanulás mellett, de fontos átélni az utolsó pár hónapját a tiniéveknek.

Felvételi kisokos: kizárólag ezekből a bizonyítványokbó számítható érettségi pont

Idén felvételiztek, de már korábban érettségiztetek vagy a májusi vizsgára készültök, de nem tudjátok, pontosan hogy működik a pontszámítás. Mutatjuk, milyen dokumentumokból lehet érettségi pontokat számolni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.