szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén felvételiztek, de már korábban érettségiztetek vagy a májusi vizsgára készültök, de nem tudjátok, pontosan hogy működik a pontszámítás. Mutatjuk, milyen dokumentumokból lehet érettségi pontokat számolni.

Érettségi pont kizárólag a következő dokumentumokból számítható - írja a felvételi tájékoztató - 

  • a gimnáziumi és szakgimnáziumi érettségi bizonyítványban,
  • a szakközépiskolai érettségi bizonyítványban,
  • az érettségi tanúsítványban, valamint
  • a rendes érettségi vizsgaidőszakban megszerzett, közismereti érettségi vizsgaeredményeket tartalmazó szakközépiskolai érettségi-képesítő bizonyítványban

szereplő eredményekből. Ezeken kívül érettségi pont számítható még a korábbi olyan intézménytípusokban (pl. középfokú technikum) kiállított bizonyítványokból, oklevelekből is, ahol középfokú nevelés-oktatás folyt és a kiállított bizonyítvány, oklevél az érettségi bizonyítvánnyal egyenértékű - teszik hozzá.

Fontos, hogy nem számítható érettségi pont az érettségi bizonyítvány megszerzését követően, kizárólag a szakképesítés megszerzésére felkészítő oktatási formák végén kiadott, szakképesítést tanúsító (szakközépiskolai) képesítő, érettségi-képesítő stb. bizonyítványokból.

Felvételizők, figyelem! Nem minden oklevéllel tudjátok kiváltani az emelt szintű érettségit

Milyen végzettséggel mentesülhettek az emelt szintű érettségi teljesítése alól? Összeszedtük a legfontosabb szabályokat a 2020-as felvételivel kapcsolatban.

Mi van akkor, ha már van felsőfokú végzettségetek?

Felsőfokú végzettséggel nemcsak mesterszakon, hanem alap- vagy osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen is tanulhattok ingyen, feltéve, hogy még van állami ösztöndíjas félévetek.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani. Arról, hogy milyen feltételeket kell teljesítenetek, ha így jelentketek egyetemre, itt olvashattok el mindent.

Felvételi 2020: így jelentkezhettek alap- vagy osztatlan képzésre, ha már van diplomátok

Hogyan számolják a felvételi pontokat, ha már van diplomátok, és alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek? Kötelező-e ebben az esetben az emelt szintű érettségi? Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.