szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan számolják a felvételi pontokat, ha már van diplomátok, és alap- vagy osztatlan képzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek? Kötelező-e ebben az esetben az emelt szintű érettségi? Itt vannak a részletek.

Felsőfokú végzettséggel nemcsak mesterszakon, hanem alap- vagy osztatlan képzésen, illetve felsőoktatási szakképzésen is tanulhattok ingyen, feltéve, hogy még van állami ösztöndíjas félévetek. Az állami ösztöndíjjal kapcsolatos összes szabályt itt találjátok.

További jó hír, hogy ha van felsőfokú okleveletek, azzal kiválthatjátok a 2020-as felvételi bemeneti követelményét, az alap- és osztatlan szakokon kötelező emelt szintű érettségit. Fontos, hogy a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél nem minősül felsőfokú végzettségnek.

Ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szakon előírt érettségi követelményt is kipipálhatjátok a felsőfokú oklevéllel - az egyes képzésekre érvényes szabályokat a Felvi Egyetemek, főiskolák menüpontjában, a szakok leírásánál találjátok, illetve érdeklődjetek az intézménynél. Arról, hogy mi a különbség a bemeneti követelményt elfogadott, illetve az egyes szakokon előírt emelt szintű érettségi vizsga között, itt olvashattok.

Hogyan történik a pontszámítás?

A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felsőoktatási intézmények a felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél minősítése alapján is rangsorolhatják. Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám és 400 pont között arányosan kell megállapítani - olvasható a 2020-as Felvételi tájékoztatóban.

Azt, hogy a felsőfokú oklevél alapján való pontszámítás lehetőségét biztosítják-e, milyen feltételeket szabnak és pontosan milyen módon számolják a pontokat, a felsőoktatási intézmények határozhatják meg. Erről szintén a Felvin, a szakok leírásánál találtok információt. Ha ezt a pontszámítási módot kéritek, az E-felvételi rendszerében a jelentkezéskor ezt jelölnötök kell, és csatolnotok kell a felsőfokú oklevél másolatát.

Az összpontszám meghatározásakor az így kapott pontszámhoz hozzá kell adni a többletpontokat, amelyekre a jelentkező jogosult. Emelt szintű érettségiért nem kaphattok többletpontot, hiszen nem számítanak belőle érettségi pontokat. A többletpontok listáját itt találjátok.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő cikkeinket itt olvashatjátok.

Elstartolt a 2020-as felvételi: ilyen feltételekkel kerülhettek be egyetemre, főiskolára jövőre

Csütörtökön megjelent a 2020. szeptemberében induló képzésekre érvényes felvételi tájékoztató. Mutatjuk, milyen alapvető feltételeknek kell megfelelnetek ahhoz, hogy bekerülhessetek a kiválasztott szakra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.