szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mindenképpen az adott képzési terület, illetve szak választható érettségi vizsgatárgyaiból kell emelt szintű vizsgát tennetek? Olvasói kérdésre válaszolunk.

2020-ban szeretnék jelentkezni egyetemre, azon belül programtervező informatikus szakra. Nekem van egy B2 komplex nyelvvizsgám, és egy emelt szintű érettségim történelemből. Azt olvastam a Felvi egyik dokumentumában, hogy emelt szinten a felsoroltakból vagy a fel nem soroltak közül kell egyet emelt szinten teljesíteni. Az emelt történelem elfogadható a szakra?

Igen, ebben az esetben nem csak a 2020-as felvételi két alapkövetelményét - egy középfokú (B2) komplex nyelvvizsga és egy emelt szintű érettségi - teljesítette a jelentkező, hanem a képzési terület, illetve szak szerinti felvételi követelményeknek - amelyeket ebben a dokumentumban nézhettek meg - is megfelel.

De honnan lehet ezt tudni?

1. Először meg kell néznetek, hogy milyen tárgyakból kell érettségiznetek ahhoz, hogy az adott képzési területen tanulhassatok tovább. Az informatika képzési területen a matematika kötelező érettségi vizsgatárgy, mellé pedig választható a fizika, az informatika, szakmai előkészítő tárgy vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy, amelyek listáját szintén tartalmazza a dokumentum. Szakmai előkészítő tárgy ebben az esetben az informatikai alapismeretek, ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy pedig az informatika ismeretek és az informatikai ismeretek.

2. A következő lépés az emelt szintű érettségire vonatkozó mondat értelmezése. Az informatika képzési terület esetében "a jelentkezés feltételeként bármely felsorolt vagy fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból egyet emelt szinten kell teljesíteni". Tehát a felsoroltak - matematika, fizika, informatika, informatikai alapismeretek, informatika ismeretek és informatikai ismeretek - közül valamelyikből, VAGY bármely más, fel nem sorolt érettségi vizsgatárgyból - például történelemből - is tehettek emelt szintű érettségit, így is teljesítitek a képzési terület követelményeit.

3. Utolsó lépésként meg kell néznetek az egyes szakokra vonatkozó plusz információkat. A programtervező informatikus alapszak esetében csak annyi szerepel, hogy az érettségi vizsgatárgyakat az általános - a képzési területen érvényes, és az 1. és 2. pontban megfejtett - követelmények szerint kell teljesíteni. Előfordul azonban, hogy itt adják meg a szakhoz kötelező érettségi vizsgatárgyakat, illetve két emelt szintű érettségit írnak elő.

A 2020-as tavaszi érettségiről szóló cikkeinket itt, a felsőoktatási felvételivel kapcsolatos összes tudnivalót pedig itt találjátok.

Hogyan érdemes tanulni az érettségire? Tippek vizsgázóknak

Hogyan érdemes gyakorolni az érettségire? Mutatjuk azokat a teendőket és módszereket, amelyekkel a leghatékonyabbak lehettek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.