szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A 2020-as felsőoktatási felvételin kötelező lesz legalább egy B2-es nyelvvizsgát és egy emelt szintű érettségit szerezni. De mi a helyzet akkor, ha egy jelentkező nem egy, hanem két tárgyból tesz emelt szintű vizsgát?

A 2020-as felvételi pontszámítási szabályai körül még mindig sok a kérdőjel, néhány kérdésre azonban már lehet tudni a választ.

Ilyen például a második emelt szintű érettségi esete, amelyről a felvételi rendelet azt írja: „amennyiben a jelentkező érettségi pontjait az emelt szinten teljesített vizsga alapján számítják, a jelentkező az emelt szinten teljesített, legalább 45 százalékos eredményű második vizsgáért érettségi többletpontra jogosult”.

Erre a Nemzeti Pedagóguskar által hétfőn közzétett – a 2020-as felvételi pontszámításról szóló – tájékoztatója is hoz példát: „A jelentkező gazdaságinformatikus szakot szeretne megjelölni. Ha a felvételiző úgy dönt, hogy informatikából és matematikából is emelt szinten érettségizik, akkor jár-e neki a többletpont? A válasz: igen, jár neki az 50 többletpont (feltéve, hogy az egyik emelt tárgyból legalább 45%-os eredményt produkál). Az oka az, hogy a 2. – a felvételi pontszámításba beszámítható – emelt szintű vizsgáért jár neki csak a többletpont. A matematika és az informatika mindkettő ilyen”.

Felvételi 2020: ilyenek lesznek a pontszámítási szabályok jövőre

Jár-e többletpont az emelt szintű nyelvi érettségiért a 2020-as felvételin? Milyen többletpontokat kaphat az a jelentkező, akinek két emelt szintű érettségije és egy középfokú és egy felsőfokú nyelvvizsgája van? Fontos kérdésekre válaszol az EMMI.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!