szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előrehozott érettségit tettetek, de nem sikerült olyan jól, mint hittétek? Mi történik, ha nem mentek el az előrehozott érettségi vizsga szóbelijére? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Előrehozott érettségiztem idén németből, de már egy kicsit megbántam. Mi történik, ha inkább kihagyom a szóbeli részt? Lesz ez kihatással a jövőre esedékes rendes érettségimre?

Mi történik, ha nem jelentek meg az előrehozott érettségi vizsga szóbeli vizsgarészén?

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzat szerint:

  • ha fel nem róható okból nem mentek el a szóbelire, vagy a vizsga helyszínéről engedéllyel eltávoztok, illetve a megkezdett vizsgát engedéllyel nem fejezitek be, a szóbeli vizsgát - ha erre lehetőség van - az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján megismételhetitek, illetve ha erre nincs mód, másik vizsgaidőszakban, pótló vizsgát tehettek.
  • ha a szóbeli vizsgáról felróható okból maradtok távol, vagy a vizsga helyszínéről engedély nélkül tvoztok, illetve a megkezdett vizsgát engedély nélkül nem fejezitek be, azokból a vizsgatárgyakból, amelyekből nem tettetek szóbeli vizsgát, másik vizsgaidőszakban javítóvizsgát tehettek.

Azonban a sikertelen előrehozott érettségi vizsgát vagy a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőzően tett szintemelő érettségi vizsgát követően az adott vizsgatárgyból javító és pótló vizsgára legkorábban a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakára lehet jelentkezni.

Érettségi 2019: itt vannak az osztályzási és pontozási szabályok

Ha már belekezdtetek a pontszámolgatásba, akkor a következő táblázatok biztosan nagy hasznotokra lesznek. Hány pontot ér a közép- vagy az emelt szintű szóbeli? Összegyűjtöttük a legfontosabb számokat és százalékokat.

Ha az előrehozott érettségi vizsgáján nem jelentek meg (vagy elégtelen eredménnyel teljesítitek), ebből a vizsgatárgyból a rendes érettségi vizsga során javító vagy pótló érettségi vizsgát tehettek. Fontos, hogy tehettek, vagyis ez nem kötelező, a rendes érettségi vizsga során egy másik vizsgatárgyból is tehettek érettségi vizsgát.

Az is fontos, hogy az érettségi bizonyítványába a javító vagy pótló érettségi vizsgán - amelyet a rendes érettségi vizsgán szereztetek - elért eredményetek fog bekerülni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!