szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma az olaszérettségivel zárult az idei érettségi időszak. A feladatsor az Eduline által megkérdezett szaktanár szerint érdekes és aktuális volt. Az olasz érettségi vizsganap támogatását köszönjük a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek.

A vizsgázók reggel 8-tól írásbeliztek olasz nyelvből - a középszintű vizsga 180 perces volt, a feladatok megoldásával pedig maximum 117 pontot gyűjthetnek a vizsgázók.

A feladatsor első része az olvasott szöveg értését méri, ezekre a feladatokra 60 percet kapnak a diákok. A második a nyelvhelyességi rész (30 perc), a harmadik a hallott szöveg értését méri (30 perc), a negyedik pedig az íráskészséget (60 perc).

"Szerintem az első, szövegértési feladatsorban nem voltak bonyolult a feladatok ezért valószínűleg a diákoknak elég volt az idő a megoldásokra" - mondta el az Eduline-nak Stefano Bistacchi, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézet tanára. "Érdekes és aktuális feladatokat kaptak a mai vizsgán az érettségizők. A feladatsor jól volt felépítve, az első feladat volt talán a legkönnyebb, haladva a nehezebb, de izgalmas feladatok felé. Az utolsó feladatban az olvasásról volt szó, de volt szöveg egy 16 éves diákról is, aki ilyen fiatalon díjat kapott a kutatásaiért. Ez nem csak érdekes, de jó üzenet is a fiataloknak" - összegezte a szaktanár.

"A nyelvhelyességi feladatsorban már nem volt könnyű dolga a diákoknak. A névmások és prepozíciók idén sem könnyítették meg a dolgukat. Jellemzően ezek a feladatok a nehezebbek, amit a diákok vagy tudnak, vagy nem"- mondta el a vizsgáról Stefano Bistacchi. "Így azt gondolom, az idő is elég volt, hiszen ha valaki nem ismeri az adott kifejezést és nem tudja, milyen szabályok vonatkoznak rá, akkor nem az idő fogja eldönteni, hogy sikerül a feladat. Ezeket a szabályokat van, hogy kívülről kell tudni, hogy jól sikerüljön a vizsga. A nehézségtől függetlenül úgy gondolom, a feladatok itt is érdekesek voltak. Volt például a tiramisú receptjéről is egy szöveg, ami - az olaszoknak nagyon fontos - konyhaművészetet hozta be az érettségibe."

A szövegalkotási részben a diákoknak egy baráti levelet és egy fórum-kommentet kellett megírniuk. „Szerintem ezek is jó feladatok voltak” – mondta az utolsó feladatokról a Budapesti Olasz Kultúrintézet tanára. „A baráti levél és a komment is olyan dolog, amit a diákok a valóéletben is írnak, és hasznosíthatják a tudásukat. Ezzel a résszel az egyetlen probléma a szószám lehetett, ugyanis a második feladatban elég sok részletet kértek a vizsgázóktól. A négy külön elem kifejtése, illetve a bevezetés, befejezés megírása pedig igencsak szorosan fér bele a maximum 120 szavas fogalmazásba. Persze az is egy fontos készség, hogyan kell összegezni és kiemelni a lényeget keretek között. Összességében úgy gondolom, nem voltak olyan nehezek a feladatok, aki készült rájuk, valószínűleg jól meg tudta írni.”

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!