szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csütörtökön az angolvizsgákkal folytatódott a 2019-es májusi érettségi időszak. Ahogy megszokhattátok, reggeltől estig beszámolunk a legfrissebb hírekről, a feladatokról, és már megtaláljátok a nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásokat is. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt, az emelt szintű írásbeli megoldását pedig itt nézhetitek meg.

16:01
Hány százalékot kell elérni az németérettségin egyes vizsgarészeknél? Itt a válasz:

Ennyi százalék kell a németérettségin a szóbelihez: szabályok és százalékok egy helyen

Hány százalékot kell elérni az németérettségin egyes vizsgarészeknél? Mikor mehettek szóbelizni? Mennyiben tér el egymástól a közép- és az emelt szintű értékelés? Mutatjuk a válaszokat.

15:33
"Egyik feladatsor sem okozhatott meglepetést, a feladattípusok is a jól megszokottak voltak"

"A témák nagyon jók, a feladatsor nyelvi szintje pedig teljesen megfelelő volt"

„A vártnál könnyebb volt az idei középszintű angolérettségi, a témák nagyon jók voltak, a feladatsor szintje pedig teljesen megfelelt annak, amit elvárunk a középszinten érettségizőktől" - mondta Berta Anikó középiskolai nyelvtanár, hozzátéve: egyik feladatsor sem okozhatott meglepetést, a feladattípusok is a jól megszokottak voltak.

15:20
Vélemények az emelt szintről:

A diákok az emelt szintű angolérettségit is könnyűnek tartják

Milyen volt az emelt szintű angolérettségi? Diákok számolnak be a tapasztalataikról.

14:45
Ilyen lesz a szóbeli

Ilyen lesz az angolérettségi szóbeli része: ezek a feladattípusok lesznek a vizsgában

Milyen lesz az idei szóbeli érettségi angolból? Milyen részekből áll a vizsga, milyen feladatokat kaphattok és hogyan értékelik a feleleteiteket? Itt vannak a válaszok.

14:12
Újabb vélemények a vizsgáról

"Az angol középszint idén tényleg barátira sikeredett" - vélemények az írásbeliről

"Az angol középszint idén tényleg barátira sikeredett" - mondta el az Eduline-nak egy érettségiző. Ezt gondolják a diákok a mai angol írásbeliről.

13:45
Jó témákat kaptak a diákok a középszintű angolérettségi íráskészséget mérő részében - mondták az Eduline-nak az Euroexam Vizsgaközpont szakemberei.

Szaktanári vélemény az angolérettségiről: vannak olyan részfeladatok, ahol két megoldás is elfogadható

Jó témákat kaptak a diákok a középszintű angolérettségi íráskészséget mérő részében, ahogy az olvasott szöveg értését tesztelő feladatsor szövegei is megfelelőek voltak - mondták az Eduline-nak az Euroexam Vizsgaközpont szakemberei. Ugyanakkor volt néhány részfeladat, ahol több válasz is elfogadható.

13:40
Ha lemaradtatok volna, itt vanna a megoldások:

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi töriérettségi hivatalos megoldókulcsát és a feladatsorokat. Itt nézhetitek meg a helyes válaszokat.

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldókulcsát és a feladatsorokat. Itt nézhetitek meg a helyes válaszokat.

13:15
Itt találjátok az angolérettségi íráskészséget mérő részének megoldási javaslatát

Itt találjátok az angolérettségi íráskészséget mérő részének megoldási javaslatát

Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

13:10
Itt találjátok a középszintű angolérettségi hallás utáni szövegértést mérő részének feladatsorát

Angolérettségi: a hallás utáni szövegértés feladatsora

Itt találjátok a középszintű angolérettségi hallás utáni szövegértést mérő részének feladatsorát - mivel hanganyagunk nincs, a feladatok megoldását nem tudjuk közölni. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

13:05
Itt vannak a nyelvhelyességi rész megoldásai:

Itt vannak az angolérettségi megoldásai: nyelvhelyességi rész

Már meg is nézhetitek a középszintű angolérettségi nyelvhelyességi feladatsorának nem hivatalos megoldását. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

13:00
Itt vannak a szövegértési feladatok megoldásai:

Angolérettségi megoldások: szövegértési feladatok

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű angolérettségi - itt nézhetitek meg az első, az olvasott szöveg értését mérő rész feladatait és a nem hivatalos megoldásokat. Az angol érettségi nap szakmai támogatását és a feladatok megoldásához nyújtott segítséget köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

12:50
Már nem kell sokat várni!

Hamarosan jövünk az idei angolérettségi megoldásaival

Délelőtt 11-kor véget ért a középszintű angolérettségi - 13 órakor jövünk a nem hivatalos megoldásokkal.

12:34
Jó feladatokat kaptak a diákok?

"Ez az angol érettségi szerintem az elmúlt évek legkönnyebb feladatlapja volt"

"A középszintű angol érettségi szerintem igen könnyűre sikerült, ebben többen is megerősítettek". Ezt gondolják a vizsgázók a mai középszintű angolérettségiről.

12:12

Huszonnyolc diák az utolsó pillanatban tudta meg, hogy nem érettségizhet

Egy érettségiztető magániskola pénteken jött rá, hogy már október elején megszűnt az az oktatási intézmény, ahonnan ők még januárban felnőtt tanulókat vettek át, emiatt huszonnyolcan nem is érettségizhetnek - írja a hvg.hu.

12:11
Szakértői vélemény az íráskészség részről

Az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló – az első feladatban nem feltétlenül kellett elolvasni az egész szöveget, de a második feladatot nem lehetett megoldani a szövegek végigolvasása nélkül – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője.

A második feladatról – amelyben az érettségizőknek kommentet kellett írnia egy tanárnak készülő diák posztjára – azt mondta: négy szempontot adtak meg a feladatnál, ám egy 100-120 szavas szövegben nem biztos, hogy mind a négyre ki lehet térni, ehhez túl kicsi a terjedelem. A témák egyébként jók voltak – tette hozzá Östör Zsuzsa.

11:37
Jönnek az első vélemények

"A középszintű angol érettségi szerintem igen könnyűre sikerült, ebben többen is megerősítettek" - írja egy olvasónk a vizsgáról.

11:00
Vége a középszintű angolérettséginek

Írjátok meg a véleményeteket a feladatsorról az [email protected] vagy Facebook-oldalunkon.

10:50
Itt vannak a friss infók az angolérettségi utolsó részének feladatairól

Itt vannak a friss infók az angolérettségi utolsó részének feladatairól

Egy newcastle-i városnézésről kell levelet írni, majd karrierdöntésről - pontosabban egy dilemmáról - kell kommentet írni a középszintű angolérettségi utolsó, íráskészséget mérő részében.

10:28
Ennyien vizsgáznak ma angolból:

Több mint 64 ezren vizsgáznak ma angolból közép- és emelt szinten

Az angol nyelvi írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák csütörtökön országszerte.

10:17
Visszakanyarodva a matekérettségihez

Reagált az Oktatási Hivatal a matekérettségis petícióra: nem lesz változtatás

Nem tartja nehezebbnek az eddigi évek feladatsoraihoz képest az idei középszintű matematikaérettségit az Oktatási Hivatal, ezért a diákok petíciójára reagálva azt írták, nincs lehetőség a pontozás megváltoztatására sem.

10:01
Szakértői vélemény a nyelvhelyességi feladatsorról

A középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében három olyan részfeladat is van, amelynél két megoldás is lehetséges – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője. A második feladat témáját a szakember nem tartja szerencsésnek, tréfát, pláne vezetést és alkoholfogyasztást érintő szöveget nem szokás tesztben szerepeltetni.

09:39
Ilyen az idei nyelvhelyességi feladatsor:

Black Friday és tündérmesék: ezek a témák is szerepelnek az angolérettségi második részében

A Black Fridayról és a tündérmesékről is kaptak szövegeket a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében.

09:12
Az első szakértői vélemény

„A szövegek jók, szórakoztatók, megfelelnek a korosztálynak. Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési részt, bár egy érettségiző nem tudja élvezni a szöveget, amikor a konkrét feladatokra kell koncentrálnia. Az első két feladat egyértelmű, a harmadiknál ötből három részfeladatot anélkül is meg lehetett oldani, hogy valaki elolvasná a szöveget. Ám volt olyan is, amelyet csak kizárással lehet egyértelműen megoldani” – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt.

Hozzátette azt is: a negyedik szöveghez kapcsolódó egyik részfeladatnál a válasz nem derült ki egyértelműen a megadott szövegből.

08:49
Itt vannak az első infók:

Földrengések és egy furcsa kínai vizsgafeladat a középszintű angolérettségi első részében

Földrengésekről és egy komoly vitát kiváltó vizsgafeladatról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében.

08:31
Még 30 percük van a diákoknak a szövegértési részre

Az első - az olvasott szöveg értését mérő - rész feladatainak megoldására összesen 60 percet kapnak a diákok.

08:06
Vissza a tegnapi törihez: itt vannak az emelt szintű megoldások

Ezekre kaphattok pontot az emelt szintű töriérettségin: feladatsor és hivatalos megoldások

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldókulcsát és a feladatsorokat. Itt nézhetitek meg a helyes válaszokat.

08:03
Itt vannak a tegnapi vizsga hivatalos megoldásai:

Ezek voltak helyes válaszok töriérettségin: itt a hivatalos középszintű javítókulcs

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi töriérettségi hivatalos megoldókulcsát és a feladatsorokat. Itt nézhetitek meg a helyes válaszokat.

08:00
Megkezdődött az angolérettségi

Elkezdődött az angolérettségi, három óra munka vár a diákokra

Reggel 8-kor megkezdődött az angolérettségi - középszinten 180, emelt szinten 240 percük lesz a négy részből álló feladatlap megoldására a diákoknak.

07:46
Milyen szövegtípusok fordulhatnak elő az íráskészséget mérő feladatlapon?

Ebben a vizsgarészben rövid, személyes jellegű közlést (pl. üzenet, naplóbejegyzés, blogbejegyzés), internetes hozzászólást, e-mailt, meghívót, magánjellegű vagy intézménynek szóló levelet kell írni. A vizsgázónak az első feladatot szöveges, illetve vizuális forrásokra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelemben kell kifejteni. A második szöveget 100-120 szó terjedelemben kell megírni. Ez egy hosszabb leíró vagy véleménykifejtő szöveg, amelyet négy irányító szempont alapján kell megalkotni.

07:31
Mire lehet számítani a hallásértésnél?

Ennek a vizsgarésznek az a célja, hogy felmérje, a vizsgázó képes-e megérteni az adott nyelvterületen általánosan elfogadott nyelvhasználattól nem vagy csak kissé eltérő anyanyelvi beszédet. Többek között közérdekű bejelentésekkel (pl. pályaudvaron, repülőtéren), rögzített telefonbeszédekkel, utasításokkal (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközleményekkel (pl. időjárás-jelentés, reklám) találkozhatnak a diákok. A feladatsor összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. A felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc.

07:17
Hogyan néz ki a nyelvhelyességi feladatlap?

Ebben a feladatlapban gyakran használt nyelvtani szerkezetekre és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására kérdeznek rá. Olyan feladatok is lehetnek, mint például a megadott szavak ragozott alakjainak vagy a belőlük képzett új szavaknak a szövegbe illesztése. Összesen 3-4 feladat várható, melyekhez a felhasznált szövegek együttes terjedelme 500-600 szó.

06:50
Mire lehet számítani az olvasott szöveg értését mérő résznél?

Az olvasott szöveg értését mérő részben rövid, hétköznapi szövegek szoktak szerepelni, amely lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél vagy ismeretterjesztő, akár irodalmi szöveg is. A feladattípusok közül lehet feleletválasztós, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (pl. címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, rövid választ igénylő feladatok, stb. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll.

06:34
Hogyan néz ki a pontszámítás?

Középszinten összesen 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az egyes feladatrészek között a következő képpen oszlanak el a pontok: az olvasott szövegértésre 33 pont, a nyelvhelyességre 18 pont, a hallott szövegértésre 33 pont, és az íráskészséget mérő feladatokra pedig szintén 33 pont szerezhető.

Az elérhető pontszámnak legalább a 12 százalékát kell teljesíteni ahhoz, hogy lehessen szóbelizni.

Emelt szinten az írásbeli 120 pontot ér. Mind a négy feladatrészre – vagyis az olvasott szövegértésre, a nyelvhelyességre, a hallott szövegértésre, és az íráskészséget mérő feladatokra – egységesen 30-30 pontot lehet szerezni.

Emelt szinten mind a négy vizsgarészben – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – külön-külön kell megszerezni a maxmális pontszám legalább 12 százalékát ahhoz, hogy az írásbeli sikeres legyen.

06:11
A reggeli közlekedési helyzet

Az erős reggeli forgalomban lassulásra vagy torlódásra kell készülni a főváros felé számos gyorsforgalmi úton, így az M0-s déli szektorán az M1-es felé az M51-es csomópontban, és az M2-es autóúton Göd térségében, valamint az M3-as bevető szakaszán. A főutakon ugyancsak araszolásra kell készülni. Többek között a 2-es főúton Dunakeszin, a 4-esen Üllőnél, a 10-esen az ürömi körforgalomtól befelé, valamint a 11-es főúton Leányfalutól Szentendréig, továbbá a 31-esen Mendénél és az 51-es főúton Dunaharaszti térségében. A Csepel sziget útjain torlódnak a járművek mind a Csepeli úton, mind pedig a II. Rákóczi Ferenc utcán - írja az Útinform.

06:00
Érdekes statisztikák: így alakult a nyelvvizsgázók száma az elmúlt években

©

05:45
Mire számíthatnak, akik emelt szinten vizsgáznak?

Emelt szinten 240 perces az angolérettségi. A középszintűvel megegyező négy részre 70 perc, 50 perc, 30 perc, és 90 perc áll a diákok rendelkezésére.  

05:30
Milyen feladatok megoldásához lehet szótárt használni?

Mind a közép-, és mind az emelt szintű angol érettségin használható szótár, de csak az íráskészséget mérő feladatrésznél – az olvasott szöveg értését, a nyelvhelyességet és a hallott szöveg értését mérő feladatoknál nem. Fontos, hogy csak nyomtatott egy-, illetve kétnyelvű szótárt lehet használni, vagyis szótárgépet, telefont vagy bármilyen más eszközt nem. A szótárról az érettségizőnek saját magának kell gondoskodnia.

05:15
Mennyi idő lesz a vizsgára középszinten?

A középszintű angolérettségi 180 perces és négy részből áll. Az első részben az olvasott szövegértésre 60 percet, a nyelvhelyességre pedig 30 percet kapnak a diákok. Ezt egy 15 perces szünet követi. A vizsga második részében 30 perc van a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

05:00
Mit találtok ma az Eduline-on?

Reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.