Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Töriérettségi megoldások: rövid feladatok

55

Alkotmányosság, határon túli magyarok, nyilas mozgalom, Európai Unió, kisebbségek, a demokrácia gyakorlásának formái - ezek a témák is előkerültek a középszintű töriérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Íme, a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldások. A történelem érettségi nap támogatását köszönjük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának!

A középszint történelem érettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Problémás feladatok: ezeket a válaszokat fogadják el

hirdetés
hirdetés

Itt van az emelt szintű töriérettségi hivatalos megoldása.

A középszintű töriérettségi második részének nem hivatalos, szaktanár által készített megoldását itt nézhetitek meg

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (55) , melyek közül a legfrissebbek:

Szitányi György

Nem bírálom ezeket a tételeket, arra nem méltók.
Csak kérdezek.
Ha valaki ezeket megoldván "érett" (másképpen: "kész") ember lesz, mi a francra tudja használni ezt a tudást az életben?

Guttyán Évi

Egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy az emelt töri sokkal könnyebb volt! :D Komolyan mondom, hogy az EU-s feladathoz kapásból hozzá sem tudtam volna szagolni. De akkor sem volt annyira vészes, mint sokan mondják. Tanulni kell egy kicsit az atlasz sem mondhat meg mindent az ember helyett. :)

Bella Dóri

abból látszik a feladatok színvonala, és "egyértelműsége", hogy eddig amennyi tanárok által írt megoldást néztem, nem volt 2 ugyanolyan..... és akkor ez úgy mi?
én egy viszonylag erős oktatást kaptam, de pl a barokkosnál a 2.kép full reneszánsznak néz ki, és mint most megtudtam, raffaello festette, aki közismerten a reneszánszban alkotott...

a másik ez a bányaváros, szabad királyi város, mezőváros... csomó jog pl többre is mondható volt...

az utolsó feladat, h a cigányság aránya MIÉRT nőtt, az megint csak az egyik leggyengébb pontja a tesztnek..... egy okot nem lehet tisztán aláhúzni...

az esszék szerencsére jók voltak, a romásnak még örültem is, elég sokat lehet róla írn

Hallai Roberta

mintha az emelt törivel próbálták volna ösztönözni a diákokat, hogy emeltre menjenek inkább. bejött. ha nem vesznek fel elsőre, ősszel csinálok egy töri és egy magyar emeltet, veszíteni nem veszíthetek vele.

Mirjam Hidász

"Az épületek és festmények egy része azonban nem volt ismert, nem biztos, hogy szerencsés ilyen nehéz feladatot adni a középszinten érettségizőknek" - mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Edényi László is egyetért ezzel: "A festmények közül a Raffaello-képet kellett kiválasztani, de becsapós a feladat. Raffaello reneszánsz festő, ez a műve azonban a barokk előfutára, így legfeljebb kizárásos alapon találhatták meg a jó választ a diákok. Érdemes lett volna egy olyan festményt betenni a feladatsorba, amely egyértelműen barokk” – mondta.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/5/8/Problemas_feladatok_a_kozepszintu_tortenele_Q8V4X2

GHenrik

Váradi Dávid

Kedves Dávid, éreztem, hogy nem voltam eléggé érthető, bocsánat.

Valamely kisebbség számaránya nem ugyanaz a fogalom, mint valamely kisebbségi nyelvet anyanyelvként vallók számaránya. Az elsőnek a megállapítása nagyon nehéz, elfogadott módszer se igen van rá, pl. a cigányságról a legkülönfélébb számokat lehet olvasni a "több, mint 400 ezer"-től az egymillióig. Épp a cigányság esetében óriási a szórás is, szóval ezek az adatok használhatatlanok.

Az anyanyelvvel meg az a helyzet, hogy az adat nagyban függ az adatközlők érdekeitől. Ha pl. éppen egy kisebbségekkel szemben ellenséges kormány vagy politikai helyzet idején készül a felmérés, akkor kevesebben fogják magukat kisebbséginek vallani, mint amikor a kisebbségeket mindenféle módon támogatni igyekeznek, ez világos. Mivel felmérésről felmérésre változik a helyzet, ezért a táblázatban szereplő adatok nagyon-nagyon puhának számítanak.

Ráadásul érdemes a közölt számokba egy kicsit belegondolni is. A táblázat utolsó sorában a cigányt anyanyelvként beszélők aránya fél százalék, ez 50 ezer embert jelent - de senki nem állíthatja komoly arccal, hogy 1990-ben csak ennyi cigány élt Magyarországon, a valós adat inkább egy nagyságrenddel nagyobb.

Mármost, ha egy kormány értelmesen áll hozzá a kisebbségekhez, így a cigányokhoz is, akkor a pozitív diszkrimináció miatt esetleg többen fogják vállalni a cigányságukat - akár azzal is, hogy cigány nyelvűnek vallják magukat. Vagy fordítva. Sok-sok szám van erről pl itt (17-20.o):

http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CIoBEBYwCQ&url=http%3A%2F%2Fwww.kallaierno.hu%2Fdata%2Ffiles%2Fmagyarorszagi_cigany_nepesseg_helyzete_21_szazad_elejen_WAQGjX.pdf&ei=4HmKUZD-H8OK4ATdgoHwBA&usg=AFQjCNH7rnOQvjukK75xU08fd9ZqaAYnkQ&sig2=xFXf8RtQMTE_Tnd-P3gO7Q&bvm=bv.46226182,d.bGE&cad=rja

Mármost szerintem nemhogy a táblázat adatai, hanem még sok-sok egyéb adat sem elegendő annak az eldöntéséhez, hogy mi a helyes válasz a feltett kérdésre. Pl. 1980-ig a többségi népesség száma is növekedett, meg kb. a cigányt anyanyelvként beszélők aránya is. Szóval kíváncsian várom a hivatalos megfejtést, de leginkább azt, hogy ezt a feladatot törlik az értékelésből.

Pasztorniczky Réka

Most már egyáltalán nem bánt a lelkiismeret, amiért tegnap Spartacust néztem készülés helyett. Azt hiszem kifizetődőbb volt.. :D

GHenrik

1453-ban biztos nem hívták már Bizáncnak magát a várost:

http://en.wikipedia.org/wiki/Byzantium

Létezett egy hasonló nevű nevű görög városállam, amelynek a helyén újraalapították és átnevezték a várost, de az még az ókorban volt, jó 1000 évvel Konstantinápoly eleste előtt.

Ld. még:

http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Istanbul

Valamikor, még Byzantium előtt hívták Lygosnak is, nem hiszem azonban, hogy ezt a megfejtést is elfogadnák az érettségin.

Váradi Dávid

Kadar Zoltan
Oké, ezzel az erővel Nova Roma-t is lehetett volna írni.

Szabó István

Azt meg különösen szomorúnak tartom, hogy tegnap is kimoderálták a megoldáshoz fűzött észrevételeket. Egy oktatási portálon ez egészen megdöbbentő.

És egy szóval sem hallottam olyat az eduline-tól vagy egy itteni javító szaktanártól, hogy elismerték volna a tévedésüket. Csak védik a rossz megoldásaikat, a végsőkig.

Szabó István

Atyaég, Bizánc a szaktanár(??) szerint város volt? Én kérek elnézést, sajnos nem sok értéke van ennek a megoldásnak.

Hallai Roberta

Fogadni merek, hogy a hivatalos megoldásban a "b" nem lesz helyes válasz, szerintem ők sem tudják, hogy Raffaello reneszánsz festő egyetlen barokk festménye. És egy kérdés: az "e" kép pontosan melyik épületet ábrázolja? Elnézést kérek a műveletlenségemért, csak kíváncsi vagyok.

Varga György

Engem csak az dühít, hogy tőlem az angol dicsőséges forradalomtól, Trafalgaron keresztül, Antall Józsefig mindent kérdezhettek volna, de ehelyett nem a történelem tudásomra voltak kíváncsiak, hanem hogy milyen ügyesen tudom forgatni az atlaszt. Én úgy érzem erősen az antiszemitizmusra és etnikumokra volt kiélezve a dolog.
Még mindig nem tudom felfogni, hogy egy feladatban sem volt szó a történelem legfontosabb eseményeiről...20.századból tényleg csak a bécsi döntések volt a legfontosabb amit tudtak kérdezni középszinten?

Nemide

Köszönkjük szépen a gyors megoldást. Barcsak ennyire hiteles lenne a megoladas is. 2. feladat megoldasaban egy kardinalis hiba van. Melyik várost ostromolta a török? Egyértelmū valasz hogy Konstantinapoly. Nem is tudom honnan jön a Bizánc mint város...

Váradi Dávid

Gáll Benedek
Oké, de a feladatban 1919/1920-ig van. Nekem ez nem azt jelentette, hogy 1919-től 1920-ig, mivel a többinél így írták ki.
Számomra ez azt jelentette, hogy 1919-ig mindenképp Osztrák-Magyar Monarchia. A / jel számomra nem és.

Váradi Dávid

Levente Perlaki
Rengeteg a hiba ebben a nem hivatalos megoldóban. Szerintem is az a helyes, meg a töritanár szerint is.

Juhász Bálint

kicsit ijesztő belegondolni, hogy ha 1000-től 1900-ig nem tanultam volna semmit, akkor is meg lehetett volna csinálni a feladatok 90%-át. Miért nem lehet kis rövid kérdésekben mindent lefedni. Nem divat a tudás felől érdeklődni? Eus rész no comment, tudom, fontos, de ilyen mélységekben már ne...

Csurgó Diana

sohasem szerettem a törit....
idén valahogy ez megváltozott. sokat tanultam és sokat gyakoroltam..... de ez nagyon erősre sikerült a középszintű érettségihez képest!!!!!!!!! :(

SpartacusKing

Valószínűleg egy jobbikos állította össze, az idei történelem érettségit.

Boros Bence

Szerintem az első része nehéz volt de a második rész jobb volt mint tavaly .Tavaly sokkal nehezebb esszék voltak jó de az első rész tavaly könnyebb volt idén nehezebb. Tavaly is benne volt az ENSZ aki nem tudta választhatta a másikat.
Az pedig felháborító hogy magyar történelem érettségin a romaságról kell írni.

Váradi Dávid

@Király László
Az arányuk csökkent, a számuk viszont növekedett. Tehát hamis.

Király László

7 feladat a) része szerintem az igaz is meg hamis mert az ára növekedett.... tehát az igaz de az első fele meg hamis...
Szerintem rossz ez a megoldás benne...

Váradi Dávid

dnaloranab: Nem, az tökéletes.

Egyébként.
Emelt első része: 45/39 pont
Közép: 45/30 pont
...

dnaloranab

Szerintem az igaz-hamis feladat hibásan szerepel a nem hivatalos megoldókulcsban...

Farkas Boldizsár

Én nem érzékeltem nehéznek, bár ez volt az első feladatsor amit megoldottam. Úgy éreztem nem a háttértudás számított, hanem inkább logikázgatni meg következtetni kellett sokat és ez nekem pont jól jött, elég jól sikerült, pedig történelemből borzalmasan gyenge vagyok. Valószínűleg azért nehezebb az idei érettségi, mert így az állam tud spórolni az államilag támogatottakon, mivel kevesebben érik el a megadott ponthatárt. Ez okos húzás, csak szemét...

Váradi Dávid

Szerintem némelyik feladatot összecserélték... Az emelt jobban megy, mint a közép ment...

Zoltán Osváth

Nem volt nehéz, én emeltet írtam és bár sokan siránkoznak, szerintem nem volt a közép sem annyira nehéz ugyanakkor az tény hogy 1-2 feladatot összecseréltek, mert pl. emeltben volt amit 20 másodperc volt megcsinálni 4 pontért (kristálypalota - eiffel torony alá írni betűket) de volt mondjuk szövegértési feladat is, ahol szerintem sokan felháborodnak majd, mondjuk a római forrásosat átdobhatták volna, mert az emelt érettségi 400 előtti években nem gondolkodott.

Jenei Fruzsina

én emeltet írtam ahogy így elnézem jobban is jártam vele! :D ez elég szivatósnak tűnik.

Váradi Dávid

Egyébként azt valaki tudja, hogy miért nem lehet még az érettségi napján feltenni a hivatalos megoldókulcsot?
Holnapra a válaszok felét elfelejtem...

Viviieeen

Az elözö érettségikhez képest szerintem ez sokkal nehezebb volt. :S

GHenrik

Érdekes megfejtések...

1. Volt "Bizánc" nevű város 1453-ban?? Minimum Konstantinápoly, de sztem ez sem a hivatalos elnevezés, ld. pl.:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Konstantin%C3%A1poly_alap%C3%ADt%C3%A1sa

2. A történetíró írhat "Mohamed szultán"-ról, de a helyes válasz "II. Mohamed", mint ahogyan valaki már írta.

3. A kétkamarás kérdésre a válasz "parlament", kis "p"-vel.

4. A nyilasok eszméivel a nemzetiszocializmus nem "rokonságban áll", hanem az az. Rokonságban pl. a radikális nacionalizmus stb. áll.

5. Nah, ez a cigányok számarányának változására vonatkozó kérdés egy picit nem volt végiggondolva. A táblázatban **csak** az anyanyelvről van szó, az pedig az identitással van összefüggésben - ez a természetes szaporulattól nem teljesen független, de nem is azonos dolog. A választ a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet eldönteni.

Helemy

Elszomorító hogy a középszint nehezebb volt mint az emelt!!!
Nálam az első feladat kiütötte a biztosítékot! Olyanokat kéne kérdezni amit a diákok az iskolába hosszabb ideig vesznek, nem ilyen római hadvezérek ezt mondtak meg azt....

Pigler Anne Jazmine

de jó... ez a második nem hivatalos megoldás,amit nézek, és a 3-as, a 4-es, és a 12-es aláhúzosa mind a kettőnél más volt -.-

Kaszap Andrea

hát emberek :DDDD ez egy jó nagy sz*r volt. :DD ahhoz képest, hogy erős 4-es vagyok töriből... simán elment volna emeltre is ez a feladatsor. utána jöttek a tanárok, hogy dehát lehetett használni atlaszt, biztos tök jó volt... Aha...Perszeeee, ha lett volna ezekről bármi is az atlaszba! -.-" Egy hármassal már kiegyeznék..

adamantinus

Varga.Beatrix a kormány így csökkenti az egyetemi férőhelyek számát.A pontszámokat felemeli az érettségivel meg sz..at.
Nálunk volt egy srác akinek már megvolt az érettségije de úgy gondolta idén még jobbat ír, és ő is az mondta hogy nagyon szar volt.

Zsolti94

Szerintem ebben a megoldásban vannak hibák pl.: amikor az ostromolt várost kérdezi az szerintem Konstantinápoly nem Bizánc(az a terület), de lehet h mind a 2-ő jó, de képeknél a 'b' az nem barokk hanem reneszánsz(szerintem), meg még van egy pár ami szerintem kérdéses lehet:D

Váradi Dávid

Világ életemben imádtam a törit, mindig ötös voltam belőle, de 10-13 pontot úgy buktam, mint a frász (bár szerintem ez a megoldókulcs is sok helyen hibás). Ez simán mehetett volna sok kérdésben emeltre is.

Varga Beatrix

Persze szívassuk a mostani érettségizőket...arra ment ki...3× néztem meg h az van-e ráírva, hogy középszint...ez borzasztó volt...ennyire nehéz...nem gondoltam volna, reggel örültem, hogy na ez most majd kirázom a kisujjamból, igen persze...:( ez most nagyon szíven ütött :(

adamantinus

Szerintetek az gond ha az utolsó esszé feladathoz beírtam hogy "a 2008as válság következtében megjelentek a szélsőséges szerveződések, pártok.Tehát a jobbik és cimborái?

Szántai Norbert

Szerintem van benne egy hibás megoldás: http://hu.wikipedia.org/wiki/II._Mehmed_oszm%C3%A1n_szult%C3%A1n
I Mohamed már rég nem élt, amikor II Mohamed kalandozgatott a világban.

Jernye Zsolti

Ez hibás pár helyen :) pl : 12c magas népszaporulat a helyes

Angoltöri

Valami infót nem tudtok a angol törivel kapcsolatba?

Váradi Dávid

Egyébként a nyilasos feladatnál szerintetek Nagy-Magyarország jó válasz Kárpát-medence helyett?

Szénási Zsófi

Mi lesz akkor holnap angol érettségin?? Már nem tudom elképzelni, hogy mit is kaphatunk...

Váradi Dávid

1919-től valóban Magyarország volt, de nekem a / jel miatt ez inkább tűnik VAGY-nak, mint ÉS-nek..

Győrfi Márton

Nem gyakoroltam még sosem, úgyhogy nemtudom, előző évekhez képest milyen volt, de szerintem kifejezetten könnyű, sokkal nehezebbre számítottam.. Az meg, hogy ki meddig jut el, az nem számít, benne van a tananyagban, mi beszéltünk az ENSZről is, 2003-ig feldolgoztuk a tananyagot..

Henézi Heni

De jó, hogy az első feladatban pont felcseréltem a jót...-_-

Justadream

Hát az esszék között akadt érdekes. Pl a világiból mindkettő elég gáz volt szerintem főleg az ENSZ-es amihez kb senki se jut el, max önszorgalomból átnézi...
Amúgy hármas feladatnál tuti nem jó a g a mezővároshoz is, hiába igaz a megjegyzés, mert akkor írták volna, hogy egy kimarad. Legalábbis mindig szokták írni.

Michel Alex

az előző évekhez képest, ez nem volt ám piskóta.... de azért görbülni fog úgy érzem, első részben 20-21 pontom van, ha minden igaz..

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X