szerző:
Eduline

Ezerháromszázzal kevesebb hallgatót vehetnek fel gazdasági szakokra az egyetemek és főiskolák idén, mint 2010-ben. Valószínűleg kemény harc lesz az államilag finanszírozott helyekért, a legnépszerűbb alapszak ugyanis ismét a gazdálkodási és menedzsment, a turizmus és vendéglátás, valamint a pénzügy és számvitel.


2010-ben taroltak, 2011-ben azonban rosszul járnak a gazdasági képzéseket indító egyetemek és főiskolák: a bölcsészet- és társadalomtudományi karokhoz hasonlóan a gazdaságtudományi karokon is jóval kevesebb lesz szeptemberben az elsőéves hallgató, mint tavaly. A pontszámok nagy valószínűséggel ismét magasak lesznek, a top szakok ugyanis idén sem veszítettek népszerűségükből. Melyik képzési területen lehet több hallgatót felvenni, mint 2010-ben? A felvételi keretszámokról itt olvashatsz.

Kemény harcra számíthatnak a gazdasági szakokra felvételizők
©

Turizmus, gazdálkodás és pénzügy

Február 15-ig több mint 13 ezer diák jelentkezett gazdálkodási és menedzsment szakra – nekik tavaly még a költségtérítéses képzéshez is legalább 406 pontot kellett volna összegyűjteniük. Az államilag finanszírozott helyhez a Budapesti Corvinus Egyetemen kellett a legtöbb pont: az angol nyelvű képzéshez 445, a magyar nyelvűhöz 453. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 437, a Szegedi Tudományegyetem pedig 412 pont alatt nem vett fel hallgatókat.

A turizmus és vendéglátást választó diákok is a Corvinus képzésére juthattak be a legnehezebben: 2010-ben 446 volt a ponthatár. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán 418 pontra (angol nyelvű képzés: 396), a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján (amely idén már a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola része) pedig 409 pontra volt szükségük a jelentkezőknek.

Alapszak neve Legalacsonyabb ponthatár (államilag finanszírozott, nappali) Legmagasabb ponthatár (államilag finanszírozott, nappali)
Alkalmazott közgazdaságtan 403 (PE-GTK, PTE-KTK) 447 (BCE-KTK)
Emberi erőforrások 403 (EKF-GTK) 410 (BGF-PSZK-BP)
Gazdálkodási és menedzsment 342 (NYME-KTK, német nyelven) 453 (BCE-GTK, magyar nyelven)
Gazdaságelemzés 436 (BCE-KTK) 436 (BCE-KTK)
Kereskedelem és marketing 403 (BGF-KVIK, angol nyelven) 453 (BCE-GTK)
Közszolgálati 369 (ÁVF) 433 (BCE-KTK)
Nemzetközi gazdálkodás 345 (BGF-KKK, francia nyelven) 462 (BCE-GTK, magyar nyelven)
Pénzügy és gazdálkodás 375 (BGF-PSZK-BP, angol nyelven) 448 (BCE-GTK)
Turizmus-vendéglátás 394 (EKF-GTK) 446 (BCE-GTK)

A 2011-es rangsor: a Corvinus áll az élen

Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar, a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar – az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a legjobb gazdasági képzést nyújtó felsőoktatási intézmények Magyarországon. Az élen álló Corvinus eredménye nem meglepő: az egyetem a 2009-es és a 2010-es Felvi-rangsorban is a legjobb minősítést kapta, két egyetemi karral is szerepel az első tízben.

A Debreceni Egyetem gazdasági kara azonban több helyet javított az elmúlt években: míg 2009-ben „csupán” a hetedik volt a rangsorban, 2010-ben már a negyedik, idén pedig a második lett. Ugyancsak nagy nyertes a Zsigmond Király Főiskola, a Kaposvári Egyetem, valamint a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara - ez utóbbi a 2009-es tizedik helyhez képest idén az ötödiket szerezte meg. A teljes rangsort - képzési területekre lebontva és összesítve - itt nézheted meg.

Rang Intézmény Rang a hallgatók kiválósága alapján Rang az oktatók kiválósága alapján
1. Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 1. 4.
2. Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar 5. 3.
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 2. 8.
4. Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 9. 2.
5. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 7. 5.
6. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 12. 1.
7. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar 6. 17.
7. Zsigmond Király Főiskola 16. 7.
9. Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 14. 11.
9. Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar 3. 22.

eduline