Felsőoktatás Czervan Andrea

Milliókat buknak Hoffmannék új rendszere miatt az egyetemisták

Elolvasom

Egy kisebb budapesti lakás árát bukhatják el azok a hallgatók, akik idén szeptemberben önköltséges formában kezdik el az egyetemet vagy főiskolát. A jelenlegi szabályok szerint ők - amellett, hogy több százezres tandíjat kell fizetniük - nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást, sőt van, ahol a kollégiumért is kétszer annyit kell fizetniük, mint az állami ösztöndíjasoknak.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ezt nem fogják megköszönni a felvételizők a kormánynak - magasabb tandíj, ok nélkül?

Elolvasom

Újabb felsőoktatási intézmény kerülhet bajba a fizetős szakok – ebben az évben már központilag meghatározott – féléves tandíja miatt. A Magyar Táncművészeti Főiskolának szemeszterenként legalább 300 ezer forintot kellene elkérnie az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló hallgatóktól, pedig a rektor szerint ennél jóval olcsóbban is meg tudnák szervezni az oktatást. Az oktatási államtitkárság szerint 2013-ig nem lehet változtatni az összegeken.

Érettségi-felvételi Eduline

Ennyit kell fizetni a gazdasági, jogi és társadalomtudományi szakokért

Elolvasom

Legalább 300-350 ezer forintot kell fizetni évenként az önköltséges gazdasági képzésekért szeptembertől, míg az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló jogászhallgatók évi 300-700 ezer forintos költséggel számolhatnak - derül ki az oktatási államtitkárság listájából. A pontos összegeket az egyetemek, főiskolák határozzák meg január végéig.

Érettségi-felvételi Eduline

Ennyit kell fizetni 2012-ben a bölcsész- és a tanárszakokért

Elolvasom

A pszichológia lesz a legdrágább bölcsészképzés 2012 szeptemberétől: nyilvánosságra hozta az oktatási államtitkárság azt a táblázatot, amely az idén felvételiző, de csak önköltséges helyre bekerülő hallgatók által fizetendő költségtérítés alsó és felső határát tartalmazza. A pontos összegeket az egyetemek, főiskolák határozzák meg január végéig.