szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Főleg a korábbi évtizedekben volt nagyon népszerű, de számos iskolában ma is kötelező viselet a diáklányok számára a matrózblúz. Az Index utánanézett a ruhadarab történetének.

Először a 19. században viselhették

A matrózblúz eredete egészen a 19. századig visszanyúlik, brit királyi haditengerészet matrózai viseltek ilyen ruházatot kivételes alkalmakkor. A diákok ruhájává úri gyerekek mintájára terjedhetett el: már 1846-ban a tengerészek lekicsinyített egyenruhájába bújtatták Albert Eduárd walesi herceget.

Iskolai szinten eleinte Amerikában hordták

Az 1910-es évek végén már általános volt az a szemlélet Amerikában - egy ottani szabónak is köszönhetően -, hogy a jó ízlésű szülők gimnazistakorú lányaikat matrózblúzba (illetve -ruhába) öltöztetik.

Van, ahol mindennapi öltözék

Japánban rengeteg iskolában nem csupán az iskolai ünnepélyeken, hanem minden nap viselniük kell a lányoknak hasonlóképpen, mint a többi - akár Magyarországon is - elterjedt egyenruhát.

A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Ilyen volt a technikum régen és ilyen lesz jövőre: tények és fotók

A jelenleg működő szakgimnáziumok új neve 2020-tól technikum lesz, ez a név azonban nem újkeletű, hiszen a szakmát adó iskolákat régen is hívták így. Mutatunk néhány érdekességet a szakképzés történetéről régi Fortepan-fotókkal kiegészítve.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!