szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kínai kormány bővíti az egyetemek kapacitását, hogy többen tudjanak a diploma után továbbtanulni. Sokak szerint a kormány ezzel csak kitolja a munkahiányválságot.

Sok diák, bár diplomaszerzés előtt áll, már az egyetemi állásbörzére sem megy el, mert teljesen esélytelennek érzi, hogy munkát találjon – írja a New York Times. A helyzet súlyos, a diákok szerint sokszor már önéletrajzot sem fogadnak el azoktól, akik csak alapképzésben vettek részt.

Nemrég nyilvánosságra hozott adatok alapján Kína talán az egyetlen olyan ország, ahol a vírus alatt fellendült a gazdaság. Ennek ellenére még mindig nincs elegendő jól fizető munkalehetőség a friss diplomásoknak, akik viszont egyre többen vannak. A hivatalos foglalkoztatási számok nem megbízhatóak - írja a lap -, de 2014-ben az egyetemen végzettek munkanélküliségi rátája két hónappal a diplomaszerzés után, egyes területeken 30 százalék körül volt.

A kormány a helyzet megoldására inkább továbbtanulásra ösztönözné a hallgatókat, nemrég be is jelentették, hogy az egyetemeknek 189 ezerrel bővíteniük kell a mesterszakok kapacitásukat - ez majdnem 25 százalékos kapacitásnövelést jelent.

Milyen következménye lehet a tömeges továbbtanulásnak?

Eddig is sokan döntöttek a továbbtanulás mellett: az elmúlt években négymillió diplomás diák felvételizett, ez csaknem 11 százalékos növekedést jelent a korábbiakhoz képest, és több mint kétszerese a 2016-os számnak.

A továbbtanulás felé terelni a diákokat sokak szerint csupán látszatmegoldás lenne a jelenlegi helyzetre. Az országban sokan amiatt is aggódnak, hogy a lépés növeli majd az amúgy is erős versenyt a munkahelyekért és felhígítja a magas végzettséget igénylő szakmákat. Mindezeken felül számos aggály merült fel a bővítésekkel kapcsolatban, például, hogy így nem csökken-e majd az oktatás minősége, a diploma értéke vagy lesz-e elegendő kollégiumi hely.

1997-ben Kínában a hivatalos statisztikák szerint kevesebb mint 3,5 millió egyetemi hallgató volt. 2019-ben több mint 33 millióan voltak, ennek ellenére az egy főre jutó diplomák száma még mindig elmarad a fejlett országokétól. A kormány statisztikái szerint 1000 kínai lakosra körülbelül két diplomás hallgató jut, míg az Egyesült Államokban ez az arány elérheti a kilencet is. A járvány megjelenésével csak rosszabb lett a helyzet, Kína legnagyobb munkaerő-toborzási oldalának jelentése szerint a 2020-ban diplomázottak 26,3 százaléka munkanélküli volt tavaly júniusban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!