szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A dolgozók létszáma 41 ezerrel kevesebb, mint az előző évben, de a szeptember-októberi időszakhoz képest növekedett az arány.

Még nyáron írtunk arról, hogy megugrott a munkalehetőségek iránti kereslet júniusban a diákok körében és november kiderült az is, hogy az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adatai szerint.

Mi a helyzet most összeségében a munkaerőpiacon?

A KSH friss adatai szerint tavaly novemberben 4 millió 496 ezer volt, azoknak a száma, akik dolgoztak ami 45 ezerrel több, mint az előző hónapban, és 26 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Vagyis az őszi hónapokhoz képest nőtt az arány, de az egy évvel korábbi adatokhoz képest erősen csökkent.

A szeptemberi-novemberi időszakban a 15-64 évesek közül 4 millió 397 ezren foglalkoztatottak, ez 38 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakánál. A 15-24 éves fiatal foglalkoztatottak száma 15 ezerrel 269 ezerre csökkent. A 25-54 évesek, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak foglalkoztatási rátája 1,3 százalékponttal, 83,2 százalékra esett vissza a foglalkoztatottak számának 44 ezres csökkenése miatt. A 20-64 éves korcsoportban a koronavírus-járvány miatti átmeneti visszaesést követően ismét elérte a 75 százalékot. Ebből a korcsoportból a dolgozó férfiak aránya 83,8, a nőké 67,4 százalékos volt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!