szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adatai szerint.

A járvány miatt az idén a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly a diákfoglalkoztatásban.

A Világgazdaság által megkérdezett diákszövetkezetek szerint az online oktatásra átállással a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is, ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák nem tud dolgozni, mert haza kellett költöznie.

A népszerűbb szektorokban, például a kereskedelemben többen szeretnének dolgozni, mint amekkora az igény, ugyanakkor a termelésben a jelentkezőknél több diákot is tudnának foglalkoztatni. Az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek.

Az órabérekben nincs nagy változás, 1200-1500 forint az óránkénti bruttó átlag.

Itt a HVG 2021-es felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az elmúlt évek rangsorait nézve nem meglepő módon idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Azonban a friss listán komoly helyezést zsebelt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadványa.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!