szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A motivációs levél műfajával legtöbben az első munkátok megpályázásakor találkoztok majd először, de néhányan már az egyetemi felvételinél sem tudják elkerülni, hogy kísérőlevelet írjatok, ugyanis egyes felsőoktatási intézmények kérhetik, hogy csatoljatok ilyen dokumentumot a jelentkezésetekhez. Éppen ezért, most összegyűjtöttünk néhány gyakori hibát, ami legtöbbször buktató lehet egy motivációs levélben.

1. Túl általános

Fontos, hogy mindig az adott pozícióra szabjátok a motivációs leveleteket, és ne ugyanazzal a sablonszöveggel házaljatok. A meghirdetett állásoknál vagy a kiszemelt szaknál a leírásból egyébként is nagyon sok minden kiderül arról, hogy pontosan milyen karakterű pályázókat keresnek. A motivációs leveletekben azokra a tulajdonságaitokra és tapasztalataitokra helyezzétek a hangsúlyt, amit leginkább figyelnek a jelentkezőnél.

2. Klisés

Hiába írtok jól csengő szavakat vagy kifejezéseket, ha ez nem tudjátok tényekkel alátámasztani, hiszen bizonyíték nélkül ezek az állítások csupán hencegésnek tűnnek. Ahhoz, hogy ne végezze kukában a motivációs leveletek, érdemes néhány példát leírnotok, amiből a munkáltató vagy az egyetem látja, hogy ti valóban rendelkeztek az említett készségekkel, képességekkel.

3. Terjengős

Mivel a HR-esek és a felvételit elbírálók is rengeteg motivációs levelet kapnak, ezért a több oldalas „regényeket” biztos, hogy nem fogják elolvasni. Fogalmazzatok röviden és lényegre törően, ami pedig bennetek maradt, azt személyesen úgyis lesz alkalmatok majd elmondani.

+1 A sokszor emlegetett helyesírás

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos ügyelnetek a helyesírási hibákra, ugyanis egy motivációs levél gyakorlatilag az első benyomás rólatok. Ha pedig tele van nyelvtani és gépelési hibával, az a nemtörődömségnek a jele. Ezért fontos, hogy mindenképpen olvassátok el még egyszer a leveleteket, sőt, az sem árt, ha egy külső szemlélő is átfutja azt, mielőtt elküldenétek a másik félnek.

Iroda helyett utazás: így választanak az álláskeresők

A magyar álláskeresők az irodai munkák helyett inkább az utazási lehetőségeket kínáló állások iránt érdeklődnek - derül ki a Világgazdaság hétfői számából.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.