szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyjából bruttó 1100-1300 forintot tudnak megkeresni óránként - ez az összeg persze nagyban függ a munka típusától, ahogy attól is, az ország melyik részén sikerül elhelyezkedniük - írja a Pénzcentrum.

Nagyjából 300 ezer diák vállal munkát évente itthon, közülük 60 ezren dolgozhatnak a nyári szezon alatt - számolt be Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) főtitkára.

A minimálbér alapján bruttó 857 forint, a garantált bérminimum esetében bruttó 1121 forint az órabérük, valójában azonban átlagosan ezek a számok 1100 és 1300 forint körül alakulnak, hiszen a cégek a diákmunkásokért is versenyeznek - mondta a szakember.

Tíz fontos tipp a diákmunkához

Nyári munkát vállaltok? Érdemes tisztában lenni a legalapvetőbb szabályokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel.

Az oldal adatai alapján egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy egy "placcos" felszolgáló akár bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta, egy szobalány vagy strandbüfés pedig ezerforintos órabérért dolgozhat az idén a Balatonnál.

Az adataik alapján a megkereshető pénz átlagosan bruttó 1140 forint körül mozog, de vannak kiemelkedő helyek is, főleg hétvégén. Ilyen például az IKEA bolti kisegítő, leltározó pozíciója, ahol 1432 forint az óradíj szombaton vagy vasárnap. A Tescóban vasárnap délután pénztárosként 1869, délelőtt 1689 forint egy óra munka ellenértéke. A Sparban ezek az összegek még magasabbak, a vasárnap délutáni munkáért járó pénz pedig meg is haladja a bruttó 2000 forintot. Az adatok alapján a vidéki Lidl üzleteiben lehet keresni éjszakánként: bruttó 2260 forintot.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Suli mellett dolgoznál? A Jobline megoldja!

Egészítsd ki zsebpénzed, válogass a legjobb diákmunkák közül a jobline.hu oldalon! Jelentkezz még ma!