szerző:
Eduline

Évről évre több százan nyelvvizsgáznak lováriból, a legtöbben a diplomaszerzés vagy a felvételi miatt választják ezt a nyelvet. Tényleg könnyű felkészülni a középfokú nyelvvizsgára? Elfogadják-e az egyetemek és főiskolák?

©

Évről évre több százan szereznek bizonyítványt lovári nyelvből: 2013-ban 945-en, az utóbbi tíz évben összesen 15 387-en nyelvvizsgáztak. Ezzel a lovári a hetedik legnépszerűbb nyelv Magyarországon az angol, a német, az eszperantó, a francia, az olasz és a spanyol után. Az eszperantó nyelvről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

A lovárioktatással foglalkozó nyelviskolák szerint a középfokú nyelvvizsgáig körülbelül 100 tantermi órára van szükség, így néhány hónap alatt megszerezhetitek a bizonyítványt: a 80-100 órás nyelvtanfolyamok 70 ezer forinttól kezdődnek. A tanárok tapasztalatai szerint a lovárt leginkább azok választják, akiknek a diplomához szükségük van nyelvvizsgára, vagy a felvételin többletpontot kapnak érte, és csak kevesen tanulják a szakmájuk miatt - ők jellemzően szociális munkások vagy pedagógusok.

Diplomához lovári?

A tanulás elkezdése előtt érdemes megnézni az egyetemi-főiskolai képzésetek kimeneti követelményeit: bár az alapszabály az, hogy a BA- vagy BSc-diploma megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből tett, államilag elismert középfokú nyelvvizsgára van szükség, az intézmény meghatározhatja, hogy mely szakon milyen nyelveket fogad el - vagyis akár úgy is dönthet, hogy a lováriból és az eszperantóból szerzett nyelvvizsgát nem számítja be.

A lovári a romani vagy roma nyelv egyik változata, amely a XIX. században jelent meg. Ez utóbbi az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágához tartozó újind nyelv, a szanszkrit leszármazottja. A lovári a romani nyelv harmadik rétegéhez, az úgynevezett oláhcigány nyelvváltozatokhoz tartozik, amelyek román nyelvterületen jöttek létre.

A lováriban sok a magyar jövevényszó, ezért tűnhet könnyűnek sokak számára. Ugyanakkor van benne néhány, a magyarban ismeretlen mássalhangzó, a főnevek - amelyek hím- vagy nőneműek lehetnek -, illetve igék ragozása pedig az esettől, a személytől és az időtől függően változik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!