szerző:
Eduline

A kutatók szerint kezdetben volt egy ősnyelv, és elképzelhető, hogy ismét mindenki ugyanazon a nyelven fog beszélni a jövőben.

©

Mark Pagel evolúcióbiológus, aki az emberi nyelvet és kultúrát vizsgálja. Kutatásai során arra jött rá, hogy az emberi nyelv már azóta létezik, hogy emberek léteznek. Erről számos tudományos vita folyik a mai napig, egyes tudósok ugyanis úgy vélik, csak 40-50 ezer éve létezik a nyelv. Pagel viszont úgy találta, hogy már az első modern emberi csoport megalakulásakor, közel 100 ezer évvel ezelőtt kialakult a nyelv.

Alkudozni tudni kell

Pagel kutatásai szerint a nyelv azért alakult ki, mert ezáltal alkudozni tudjanak, valamint a munkamegosztást is egyeztetni kellett. Nyelv nélkül pedig újra és újra ki kellene alakítani a kultúrát – generációnként.

Kevés hang létezik

Pagel azt is elmondta a Ted-en, hogy mindössze 40-60 hangot használ az egész emberiség. Hiába vannak különböző nyelvek, hiszen minden ember azonos felépítéssel rendelkezik: a hangképző szervek, a garat is hasonló mindenkiben.

Volt olyan idő, amikor mindannyian egy nyelvet beszéltünk

Több kutatás is bizonyította már, hogy kezdetben egy, ősi nyelv volt. Pagel ezt úgy magyarázza, hogy mindenki ugyanolyan jól beszél, attól függetlenül, hogy a nyelv más.

Ezeket is el kell olvasnod

Feltalálók, akiket saját ötletük ölt meg

5 dolog, amit tuti te is rosszul tudtál

Totális tévedésben éltünk eddig - ez hazavághatja a gyerekkorod

8 érdekesség, amit tuti nem tudtál a Földről

Nem meglepő, hogy a nyelv gyorsan változik

Gondoljatok csak bele, hogy olykor már a saját nagyszüleiteket sem értitek meg. De ott van az angol nyelv is: a Shakespeare által használt angolt sem értik már meg.

Ma több mint 7000 élő nyelvet tartanak számon

Jelenleg 7 ezer nyelvet ismernek a kutatók, ugyanakkor az emberiség fele mindössze 10 nyelvet beszél. Pagel kutatásai szerint valószínűsíti, hogy a jövőben ismét mindenki egy nyelvet fog beszélni, kialakul egy világnyelv.