szerző:
Eduline

Szeptembertől kötelező tantárgyként tanítják az angolt Szlovákiában az általános iskolákban a harmadikosoknak. A magyar iskolásoknak ez dupla feladatot jelent majd, szakértők a gyerekek túlterhelésétől tartanak - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdai számában.

A lap összeállításából kiderül, hogy Eugen Jurzyca szlovák oktatásügyi miniszter reformtervével kapcsolatban arról szóltak a kritikák, képes-e a tárca őszig biztosítani elegendő számú, szakképesítéssel rendelkező angoltanárt.
   
A minisztérium a szeptemberben életbe lépő változáson túl a jövőben az első osztályosok számára is kötelezővé tenné az angolt, ami újabb létszámgondokat okozhat majd. A magyar tanítási nyelvű iskolákban az jelenti a legnagyobb kérdést, hogy képesek lesznek-e a szlovákot anyanyelvtanítási módszerekkel már az első osztálytól tanuló diákok megbirkózni a két idegen nyelvvel.

Már harmadik osztályban is kötelező lenne az angol

Az Új Szónak nyilatkozva Vanco Ildikó nyelvész, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánhelyettese azt mondta, hogy a gyermekek számára megterhelő a terv. Megoldás lehet az osztályok kis létszámú csoportokra való felosztása, és az elérni kívánt célok pontos meghatározása, valamint a játékos tanulási módszerek alkalmazása.
   
Szigeti László volt szlovákiai oktatásügyi államtitkár, a Magyar Koalíció Pártja alelnöke a lapnak elmondta, hogy a szlovák és a magyar tannyelvű iskolára külön idegennyelv-oktatási koncepciót kellene kidolgozni.

 MTI