szerző:
Eduline

A csaló nyelviskolák ellen - úgy tűnik - esélytelenek a bíróságon a becsapott hallgatók, ezért a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete jogsegélyszolgálatot indított, hogy támogatást adjon a kiszolgáltatott diákoknak - írta a Népszabadság.


©
A lap szerdai számában Sipos Júlia, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének főtitkára azt mondta: tömegével érkeznek hozzájuk a panaszok az ügyfeleiket becsapó nyelviskolákról. Ugyanakkor megjegyezte: több száz nyelviskola van a piacon, de gond mindössze néhánnyal van.

A leendő tanulóknak érdemes már a szerződéskötéskor résen lenniük, ugyanis a csaló nyelviskolák megtévesztő eljárásainak több közös vonása van - tanácsolja a szakember.

A főtitkár ilyennek tartja, hogy jellemző módon ügynökökön keresztül értékesítik a tanfolyamokat. Az ügynökök lehengerlő stílusban, gondolkodásra időt sem hagyva igyekeznek meggyőzni az érintetteket. Nem csupán hiányosan tájékoztatják az érdeklődőket a tanfolyam lényegéről, de a legtöbb esetben az érintetteket félretájékoztatják, áttekinthetetlen, szabad szemmel rosszul látható apró betűs kiegészítésekkel ellátott „szerződést” íratnak alá. Az aláírást azonnal előlegfizetés követi, amellyel a rászedett „azonnali és visszavonhatatlan” megrendelést adott a nyelviskolának, így vissza már nem léphet, és hónapokon keresztül jönnek a több tízezres számlák, akármi történjék is.

Sipos Júlia néhány példát is ismertetett ilyen esetekre, például, amikor egy özvegyen maradt feleséget köteleztek a szerencsétlenül járt férje által el sem kezdett tanfolyam teljes árának kifizetésére; vagy amikor, valaki haladó nyelvtanfolyamra szeretett volna járni, és az első órán kiderült, hogy a kezdők közé ültették, mégis ki kellett fizetnie a teljes 224 ezer forintos tanfolyami díjat.

MTI