szerző:
Eduline

Nemeskéry Gergely 16 éves és 2009 júliusában utazott ki a spanyolországi Murcia városába, ahol egy tanévet töltött el. Mivel 9 éves kora óta focizik, ezért fontos volt számára, hogy egy spanyol csapatba játszhasson és ne csak nyelvtudása, de játéka is fejlődjön. Őt kérdeztük a kinti iskolájáról, tapasztalatairól és még sok minden másról.

- Miért pont ezt az országot/nyelvet választottad?

-Először is ide volt lehetőségem kimenni, de szerencsére mindig is tetszett a spanyol nyelv. Könnyen tanulható és dallamos, emellett a spanyol emberek nagyon barátságosak ami sokban segítette a beilleszkedésemet.

- Hol laktál?

-Egy hölgynél laktam aki egyetemistáknak adta ki a szobáit. Egy nagy közös nappali volt bent, egy konyha, néhány fürdőszoba és természetesen a külön hálószobák. Azért választottuk ezt a házat mert közel volt a focipályához.

- Mennyire beszélted a nyelvet mikor kikerültél és mennyit fejlődtél?

-Mielőtt kimentem 5 hónapig külön tanárnál tanultam a spanyol nyelvet mert a gimnáziumomban nem volt erre lehetőség. Ez annyira volt elég, hogy kint meg tudjam értetni magamat az első hónapokban de aztán rohamosan fejlődtem és a végén már elég folyékonyan beszéltem.

- Milyen volt a kinti iskola? Mik a különbségek a magyar iskolákkal összehasonlítva?

-Kint egy átlagos gimnáziumba jártam, a körülmények nagyon jók voltak, a diákokon is látszott hogy akarnak tanulni és nem kellett fegyelmezni senkit. Talán az a legnagyobb különbség a kinti suli és az itthoniak között, hogy a diákok komolyabban veszik a tanulást már kisebb kortól is.

A csapat: Gergő a felső sorban balról a második

- Könnyű volt beilleszkedni a focicsapatba?

-Szerencsére a Real Murcia csapatába a beilleszkedés nagyon jól sikerült. Nagyon jó volt a társaság és az eredmények is szépen jöttek, így végül bajnokok lettünk. Hamar megszokták hogy nem beszélem jól a nyelvet és rengeteget segítettek.

- Mennyiben különbözik egy spanyol fociedzés a magyartól?

-Igazából a különbség a tempóban keresendő. A spanyolok más focit játszanak a szituációk 99%-ban jó döntést hoznak a játékosok, mikor dönteni kell, hogy passzoljanak vagy cselezzenek. Nagyon technikásak, jól lőnek, egyetlen hiányosságuk talán az állóképesség, abban felülmúltam őket.

- Utaztál-e az országon belül, és ha igen merre-kikkel?

-Igen, egyszer-egyszer lehetőségem adódott, hogy országon belül utazzak az osztályommal, de inkább a csapattal utaztunk többet a bajnoki mérkőzések miatt. Természetesen a tengerparton is voltunk több alkalommal sőt néhányszor edzést is tartottak nekünk ott.

- Mi hiányzott a legjobban Magyarországról? Volt-e honvágyad, és ha igen, hogy birkóztál meg vele?

-Az első hónapok nehezen teltek a nyelvi hiányosság miatt, de azután könnyen összebarátkoztam és rengeteget segítettek a csapattársak, osztálytársak. Nagyon hiányzott a családom és a barátaim, de tudtam hogy ha profi akarok lenni akkor végig kell csinálnom. Az is sokat segített hogy az ünnepekre és válogatott meccsre hazautazhattam.

- Okozott-e valami nehézséget bármi a kint tartózkodáskor?

-Természetesen akadtak nehézségek a papírmunkáknál (pl. beiratkozás az iskolába) de inkább bonyodalmaknak nevezném mert mindig minden megoldódott. Az itthoniakkal interneten és telefonon is napi szinten tartottam a kapcsolatot. A spanyol nép rendkívül segítőkész és barátságos, például egy spanyol barátom meghívott hozzájuk egy hétvégére így beleláthattam egy spanyol család életébe is.

- Van-e valamilyen olyan jó tanács, tapasztalat, amit megosztanál azokkal, akik most utaznak?

-Talán azt tudom javasolni hogy az első hónapokban nagyon tanulják a nyelvet mert annál hamarabb fogják jól érezni magukat.eduline