szerző:
Edupress

Új-Zéland és Kína erősödő gazdasági kapcsolatait szolgálja a két kormány közös oktatási célja, mely szerint jövőre 50 ezer új-zélandi középiskolás diák tanulná a kínai nyelvet. Ezzel leelőznék a franciát, amit most összesen 27 ezer diák tanul a 4,3 milliós lakosú országban - írja a New Zealand Herald.

Az új-zélandi oktatási tárca adatai alapján a diákok közül 27 ezren a franciát, 17.500-an a japánt, míg a kínait csak kétezer középiskolás tanulja az országban. A 2007-ben létrehozott Konfuciusz Intézet célja azonban, hogy ez utóbbi számot 50 ezerre növelje, ezzel pedig a leggyakrabban választott nyelvvé tegye a kínait.

A cél megvalósítását szolgálja az Új-Zéland és Kína között kötött szabadkereskedelmi megállapodás, amely alapján mintegy 150 kínai nyelvtanár új-zélandi munkáját támogatják. A szerződés értelmében már nyolc oktató meg is érkezett Aucklandbe, költségeiket a két fél közösen finanszírozza. A biztosítást és a szállást az új-zélandiak, az utazást és a költőpénzt pedig a kínaiak állják. Kína jelenleg a negyedik legnagyobb exportpartner és a második legjelentősebb importőr Új-Zélandon, a további kínai szerepvállalás jegyében kívánják pedig népszerűsíteni az ország nyelvét.

A 4,3 millió lakosú Új-Zélandon a két hivatalos nyelvből a többség az angolt, 4,1 százalék pedig az őshonos maurit beszéli.


edupress