szerző:
Eduline

Pontos számokat nem, csak százalékos arányt közölt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, arra a kérdésre még nincs válasz, hogy pontosan hány betöltetlen pedagógus álláshely van az országban.

©

Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár azt a tavaly október elsejei adatok alapján azt írta: az állami fenntartású intézményekben a betöltetlen pedagógus álláshelyek száma az összes tanári állás 1-2 százalékát teszi ki.

A Zoom.hu szeptember elején kikérte az összes intézményre vonatkozó adatokat az Oktatási Hivataltól, akik akkor azt közölték, hogy tudomásuk szerint eddig 4752 álláshelyre nem találtak jelentkezőt. Mivel azt is hozzátették, hogy összesen 158 709 pedagógusra van szükség az iskolákban, könnyű kiszámolni, hogy ez 3 százalékra jön ki.

A lap azt írja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ez nem jelenti azt, hogy bármelyik iskolában is nem tartanának meg órákat. Szerintük ugyanis helyettesítéssel és óraadó tanárok alkalmazásával az intézmények megfelelően el tudják látni a feladatukat.

Jelenleg több mint 180 településen keresnek tanárokat

Több mint 180 olyan magyar települést találtunk, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt - írja a 24.hu. Ahogy már mi is megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint nem országos szintű a tanárhiány, csupán helyi léptékű jelenségről van szó.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese a Világgazdaság keddi számában egyébként arról beszélt, nem érti, miért foglalkoznak mostanában ennyit a tanárhiánnyal.

“Túlzás lenne azt mondani, hogy minden pedagógusstátusz be van töltve, de az elmúlt évtizedben is jelen volt ez a probléma. Nem látom indokoltnak, hogy most ennyire foglalkoznak ezzel a témával, hiszen ma sem nagyobb a hiány, mint korábban” – mondta. Azt a minisztérium is elismerte, hogy leginkább gyógypedagógusokra lenne szükség, de állításuk szerint rengeteg olyan intézkedést vezettek be, ami javítani fog a helyzeten.

Ez egyszerűen hazugság - visszavágott a szakszervezeteknek a Klebelsberg Központ

„Ismételten a pedagógusok heccelésére használták fel a szakszervezetek azt az információt, hogy egyes esetekben a szakórákat túlórákkal látják el a pedagógusok" - így reagált a Klebelsberg Központ a két tanári szakszervezet nyilatkozataira. A Klebelsberg Központ szombati közleményében az áll, „a szakszervezeti vezetők nyilatkozataival ellentétben a valóság az, hogy minden elrendelt túlóráért megkapják a pedagógusok a jogszabályok által meghatározott díjat".