szerző:
Eduline

Az életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat - mondta napirend előtt az Országgyűlésben Ikotity István LMP-s képviselő.

©

Ikotity István (LMP) szerint a pedagógus-életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat. A közszféra legjobban bérezett dolgozóinak kell lenniük a pedagógusoknak és az LMP minden költségvetési száz forintból húszat, azaz a GDP 10 százalékát az oktatásra költené - ismertette.

Hozzátette: "alsó hangon" duplájára kellene emelni a kezdő tanárok mostani nettó 117-130 ezer forintos fizetését. Sürgette a nevelést, oktatást segítők bérrendezését is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az jó hír, hogy egymással versenyezve nőnek ágazatokban a fizetések. Az viszont rossz hír mindenkinek - mondta - , hogy az LMP megszüntetné az arányos adózási rendszert, megnövelné az adókat. Ismertetése szerint egy általános iskolában tanító 2010-ben bruttó 204 ezer forintot keresett, most 302 ezer forintot.

Egy középiskolában tanító pedagógus 2010-ben 238 ezer forint bruttó fizetést kapott, jelenleg 313 ezer forintot kap - tette hozzá. Kitért arra, hogy a nevelő munkát segítők idén év elején tíz százalékos emelésben részesültek.

Tényleg csak egy évre szól a tanárok béremelése, jövőre újra döntenek az igazgatók

„Azért kapják meg a kollégák határozott időre a béremelést, hogy minden évben lehetőségük legyen eldönteni az intézményeknek, élnek a differenciálás lehetőségével vagy sem" - írja pénteki közleményében a Klebelsberg Központ. Vagyis a "gyengén teljesítő" pedagógusok nem lehetnek biztosak abban, hogy jövőre is megkapják az emelést.