szerző:
Eduline

„Azért kapják meg a kollégák határozott időre a béremelést, hogy minden évben lehetőségük legyen eldönteni az intézményeknek, élnek a differenciálás lehetőségével vagy sem” - írja pénteki közleményében a Klebelsberg Központ. Vagyis a "gyengén teljesítő" pedagógusok nem lehetnek biztosak abban, hogy jövőre is megkapják az emelést.

©

„A béremelés utolsó részletének differenciálhatósága egy lehetőség, amelyről az intézményvezető a nevelőtestülettel közösen dönt minden évben. Úgy is dönthet egy iskola, hogy mindenki egyformán megkapja az emelés mértékét, és úgy is, hogy teljesítmény alapján különböző mértékű emelésben részesülnek a tanárok” - írják, hozzátéve: jogszabály garantálja, hogy senkinek sem lehet kevesebb a fizetése, mint a 2017 augusztusi bére.

A Klebelsberg Központ szerint azért kapják határozott időre a béremelést, hogy minden évben lehetőségük legyen eldönteni az intézményeknek, élnek a differenciálás lehetőségével vagy sem, az ehhez szükséges bértömeg jövő évben is rendelkezésre áll.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mendrey Lálszló, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerdai sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozta a Klebelsberg Központ igazgatóknak küldött levelét, amelyben úgy fogalmaznak: "Az intézmény vezetője a pedagógus illetményét – a kompetencia és teljesítményalapú értékelést követően – besorolása szerinti illetményétől eltérően tanévre vonatkozóan határozhatja meg, ebből következően határozatlan időre megállapítani nem lehet". Noha ezt úgy is lehet értelmezni, jövő tanévben, teljesítménytől függően újból differenciálhatnak az igazgatók, a PDSZ nem látja ennek fedezetét a jövő évi költségvetésben.

Odapörkölt a kormánynak a PDSZ: nem stimmelnek a fizetési adatok

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok.

Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza arra is rávilágított, a pedagógusok jogszabályban előírt teljesítményalapú értékelésére sem kerülhetett sor, már csak azért sem, mert az első tájékoztató levelet, ami az igazgatókra testálta a differenciálást, két héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 14-i keltezéssel küldte szét a KK, ennyi idő alatt pedig lehetetlen egy korrekt, egységes értékelőrendszert létrehozni. Vagyis a differenciálás nemcsak emberileg állította nehéz helyzet elé az intézményvezetőket, de a vonatkozó jogszabályok megsértésére is rákényszerítette őket.

Mindez azt jelenti, hogy aki idén béremelést kapott, iskolájában elfogadott értékelőrendszert hoztak létre, és ebben a tanévben gyengébben teljesít, jövő szeptembertől elbúcsúzhat a béremelésétől.

A Klebelsberg Központ közleményében hozzátette: az egyes pótlékok összegét is jelentősen megemelték annak érdekében, hogy az iskolák igazgatóinak legyen lehetőségük a többletmunka anyagi elismerésére.

Itt vannak a pedagógusok fizetési adatai: ilyenek lesznek a pótlékok szeptembertől

Az osztályfőnökök és munkaközösség-vezetők pótléka a tankerületi központokhoz tartozó iskolák pedagógusai esetében az eddigi összegnek akár a háromszorosát is elérheti a következő hónaptól kezdve - írta pénteki közleményében a Klebelsberg Központ, hozzátéve: a pótlékok irányadó mértéke a jogszabályban meghatározott középérték, és az intézményvezetők dönthetnek arról, hogy miként differenciálják a pótlékok összegét.