szerző:
Eduline

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek:

©

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok. A Facebook-poszt szerint 2013 októberében az egyetemet végzett pályakezdő tanár bére: brt. 130.000 Ft volt. "Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság oldaláról „begyűjtött” adatok alapján - valójában - ebben az időszakban ez brt. 169.442 Ft. A kormány szerint: 2013 októberében egy 20 éves gyakorlattal rendelkező főiskolai végzettségű tanár bére: brt. 173.300 Ft. Az EMMI táblázata ezt brt. 231.966 Ft-ban állapítja meg" - írják.

"A béremelés lezárultával a kormány szerint: 2017 októberében az egyetemi végzettségű pályakezdő tanár (gyakornok)  brt. 203.000 Ft-ot keres. Ez megegyezik az általunk számítottal. A kormány szerint: 2017 októberében, 20 éves gyakorlattal, és főiskolai végzettséggel brt. 335.000 Ft az illetmény. A valóságban ez 274.050 Ft" - olvasható a közleményben.

"A bérekkel kapcsolatos képet tovább árnyalja az a tény, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer (életpályamodell) részeként bevezetett változások munkateher-növekedést eredményeztek. Megfejelve így a 2010-ben – reprezentatív pedagógus munkaidő-felmérés eredményeként kiszámolt - heti 51,5 órát” - írják közleményükben.

Hozzáteszik: a béremelés „karbantartását” szolgáló – minimálbérhez kötött – vetítési alap eltörléséről miatt ma már – gyakorlatilag – észrevehetetlen a béremelés hatása. „Ráadásul a 2018. január elsejével bekövetkező minimálbér és szakmai bérminimum (egyébként örömteli) emelkedése, méltatlan helyzetbe hozza a pályakezdő (gyakornok) pedagógusokat”  - írják.

Ennyit keresnek 2017 szeptemberétől a pedagógusok: kiszámoltuk, itt vannak az adatok

Bruttó 7-14 ezer forinttal magasabb fizetést kapnak a 2017/2018-as tanévtől azok a pedagógusok, akik saját intézményük igazgatója szerint "jól dolgoznak", ezért "megérdemlik" az életpályamodell bevezetésekor beígért béremelés utolsó részletét. Kiszámoltuk, milyen bruttó bérrel számolhatnak a pedagógusok 2017 szeptemberétől.