szerző:
Eduline

Az Oktatói Hálózat Áder Jánoshoz fordult, hogy megakadályozzák a közszolgálati egyetem hatalmas előnyhöz juttatását, eközben átment az új felsőoktatási törvény, káosz uralkodik a szakiskolák fenntartóváltásában, a felsősöket pedig új oktatási központokba sűrítenék össze. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

©

Nem hagyják, hogy hatalmas előnyhöz jusson a közszolgálati egyetem

Az Oktatói Hálózat levélben kérte Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá azt a törvénymódosítást, amely létrehozza az osztatlan államtudományi képzést és oklevél kiadására kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet jogosítja fel. A részleteket itt olvashatjátok.

Ki dönt és miben? Teljes a káosz a szakképzésben

Ugyanolyan káosz jellemzi a szakképző iskolák fenntartóváltását, mint annak idején a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megalakulását. Se a tanárok, se a diákok, valójában senki sem tud semmit. Cikkünk folytatását itt találjátok.

Több száz iskolaigazgatónak és helyettesének szűnt meg a megbízatása a minisztérium miatt

Megszűntek a Kliktől az NGM fenntartásába átkerült szakiskolák vezetőinek megbízatásai, ez több száz iskolaigazgatót és helyettest érint. A szakképzési szakszervezetnek az elnök szerint nem szóltak, hogy ez készül. A minisztérium azt állítja: egyeztettek. Cikkünket itt olvashatjátok.

Hiába a tüntetés, új igazgató kerül a budai gimnázium élére

Diákok, tanárok és szülők tüntettek csütörtökön a Budai Nagy Antal Gimnázium új igazgatója ellen. A megmozdulás azonban nem hatja meg az EMMI-t, akik mereven elzárkóztak az elől, hogy ne Czunyiné ismerősét nevezzék ki a gimnázium élére. A részleteket itt olvashatjátok.

A felsősöket új központokba sűrítenék össze

Az iskolarendszer racionalizálásáról és új központok létrehozásáról ír egy előterjesztésében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Annyi biztos, hogy a felső tagozatosokat körzeti központokba sűrítenék, de a tárca hallgat a részletekről. A dokumentumban azt írják, most sok helyütt nem lehet megfelelő színvonalú oktatást biztosítani. A részleteket itt találjátok.

Átment az új felsőoktatási törvény, soroljuk a legfontosabb változásokat

Megváltoznak az átsorolási szabályok, két félév alatt minimum 18 kreditet kell gyűjteni, a hallgatóknak pedig kötelező lesz a kompetenciamérés is. Megjelenik az alkalmazott tudományok egyeteme és nem tágított a kormány a miniszteri küldöttekből álló konzisztóriumtól se. Így módosult a nemzeti felsőoktatási törvény, amelyet hétfőn 123 támogató szavazattal, 65 nem ellenében változtatott meg az Országgyűlés. A részletekért kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!