szerző:
Eduline

Mit érdemes tudni a budapesti diákbérletről?

©

Bérlet diákigazolvány nélkül

Abban az esetben, ha még nem kaptál diákigazolványt a gimnáziumodtól/ egyetemedtől, az intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással is igénybe veheted a diákbérletet.. Ezt az intézményed titkárságán/ tanulmányi osztályán tudod beszerezni.

Arra figyelj oda, hogy az ideiglenes igazolás maximum 60 napig lehet érvényes, így ha addig sem kaptad meg kártya alapú igazolványodat, új ideiglenes igazolást kell kérned, különben megbüntetnek.

A matrica

A diákigazolványt érvényesítő matrica lejáratára is figyelni kell! A tavaszi félévben kapott matrica október 31-én, az őszi félévben kapott pedig március 31-én jár le. Amennyiben addig nem kértél újat, a diákigazolványod nem számít érvényesnek.

16 évnél fiatalabb diákoknak (a kötelező tankötelezettség miatt) azonban nem kell érvényes diákigazolvány matricával rendelkezniük, anélkül is nyugodtan vásárolhatnak diákbérletet.

Közlekedési teszt Budapest belvárosában: hogyan juthatsz leggyorsabban Pestről Budára?

Igazán bosszantó, mikor minél hamarabb át kellene jutnod egyik helyről a másikra, de egyszerűen áll a város, és bármit teszel, egyhelyben toporogsz. Kipróbáltuk, hogy a leggyorsabb. A pálya: A Corvin negyedtől a Kolosy térig. A kipróbált eszközök: tömegközlekedés, taxi, kerékpár - és mi magunk.

Mit kell írni a bérletre?

A diákigazolvány vásárlásakor az alábbi számok közül egyet kell megadnod:

- OM azonosító szám vagy
- a diákigazolványszám vagy
- az ideiglenes igazolásod sorszáma

Ha rossz számot írtál a bérletre, akkor ki tudod cserélni (250 forintos kezelési költség ellenében) valamelyik BKK-irodában.

Büntetés esetén

Ha van érvényes diákigazolványod, de valamiért nem volt nálad/nem találtad meg, és ezért megbüntettek, akkor utólag a BKK Akácfa utca 22. alatti irodájában tudod bemutatni az irataidat. Ebben az esetben 2000 forintos (negyedéves és éves bérlet esetén 1000 forintos) kezelési költséget kell fizetned, nem pedig a teljes büntetési összeget.

Se papír, se matrica

Ha sehogy sem tudod hivatalosan igazolni, mégis diákbérlettel utazol, akkor a helyszínen 8000 forintra büntetnek meg, ha pedig két napon belül nem tudod rendezni ezt az összeget, akkor 16 000 forint bírságot kapsz.

Forrás: bkk.hu