szerző:
Eduline

Nem készít fel az életre, burokban nő fel a gyerek, nem tanul majd fegyelmet - tényleg ilyen "vádpontokkal" kell szembenézniük azoknak a szülőknek, akik alternatív iskolát választanak a gyermeküknek?

©

"Kell egy hely, ahol az elkövetkező évek nagy részét szívesen töltjük el" - olvasható a Szülő 2.0 oldalon megjelent bejegyzésben, amelynek szerzője azt írja, "bármikor szóba jött az iskolaválasztás kérdése, a top 10 vádpontból biztos, hogy megkaptam legalább kettőt-hármat, hogy miképp fogom tönkretenni a gyermekem jövőjét, ha bedőlök az alternatív iskolák bármelyikének".

A tanítónéni a lényeg, nem az iskola!
Nem készít fel az életre
Burokban nő fel, a valóság nem ilyen
Nincs átjárás a normál iskolákba
Nem tanul majd tiszteletet
Nem tanul majd fegyelmet
Nem készít fel a felvételire
Nem adják le rendesen az anyagot
Egész nap csak babzsákot dobálnak és játszanak
Csak figyelemzavaros gyerekek járnak ilyen helyre
+ 1. Tetőtől talpig csillámtetkóban és sminkben fog járni már 7 évesen (még csak 6, de a csillámtetkón már rég túl vagyunk)

"Egy ilyen beszélgetés során egy anyuka, miután a fenti listát nagyjából kipipálta, azt is elmesélte, hogy mennyire lelkes, mert megtalálta álmai munkahelyét. Az új munka, amiben van végre kihívás, fejlődési lehetőség, leteheti a kiskosztümöt és a robot üzemmódot, nem kellene napi 10 órában kidolgoznia a lelkét, rugalmas munkaidőben érdekes projekten fog dolgozni és non plus ultra még az oviba is odaér majd 4 órára. Megdöbbentő volt hallgatni, milyen különböző szempontokat sorolt fel az álommeló és az ideális iskola meghatározásakor, pedig a kettő szerintem nem áll olyan messze egymástól" - olvasható a bejegyzésben.

Menekítik a szülők a gyerekeiket az állami oktatásból, nagy a tolongás az alapítványi iskolákban

Hatalmas a túljelentkezés az alternatív iskolákban, ám mivel az elsősöket nem lehet felvételiztetni, a szülők egymással versengenek minden erőforrásukat bevetve. A Vasárnap Hírek azt írja, az állami iskolák uniformizált légköre rengeteg szülőt arra sarkall, hogy valamilyen más utat keressen.

„Nálunk nem lesznek egységes, frontális foglalkozások" - indul az AKG általános iskolája

Nem lesznek tantárgyak, helyette kompetenciaterületeket határoznak meg, a napirendet pedig nem az óra-szünet-csengő háromszögre fűzik majd fel - mondta az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) szeptemberben induló általános iskolájáról Niedermüller Anna, a projekt felelőse. Hogyan értékelik majd a diákokat, és miért lesz „majdnemiskola" az „AKG általános"?