szerző:
Eduline

Ezt szúrta ki a Hír Tv.

©

Egyházi iskolákba tereli a kormány a gyerekeket a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) szerint - állítja a Hír Tv.

A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest úgy számolt, hogy a dologi kiadásokra, mint például a közműdíjakra, a kréta vagy a digitális táblák vásárlásának fedezésére, az egyházi fenntartású iskolák tavaly minden gyerek után 160 ezer forint normatív támogatást kaptak.

Az állami iskolák esetében azonban ilyen normatíva nincs, és úgy látják, hogy valójában nagyjából a harmadát költi ilyen kifizetésekre az állam az esetükben.

PDSZ: az állam diszkriminálja a saját diákjait

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete alkotmányos normakontrollt kér. A PDSZ közleményében arról ír, hogy az utóbbi években megtöbbszöröződött az egyházi iskolák száma, ami szerintük főleg abból fakad, hogy jóval bőkezűbb támogatást kapnak az egyébként is tehetős egyházak, mint az állami intézmények.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az állam hátrányos helyzetbe hozza a saját intézményrendszerében tanulókat, ami az összes diák nyolcvan százalékát jelenti.

Palkovics László oktatási államtitkár szavaiból az derül ki, hogy a tanári béreknél ugyanakkora a költség, de a dologi kiadásoknál már más a helyzet: „A kettő közötti különbség az, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik az állami iskolarendszerben nem tanárként szerepelnek, a költségeik a bérnél szerepelnek, míg az egyházi iskoláknál az udvarost, a takarítót, miegymást a költségek terhére alkalmazzák. Ez okozza a különbséget, a háromszoros szorzó nem úgy van”.