szerző:
Eduline

Csatlakoznak a kormány által 2016 elején létrehozott köznevelési kerekasztalhoz - ezt a hírt hozták nyilvánosságra kedden a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Facebook-oldalán. Az elnök szerint az irányváltást a szakszervezet nem élné túl.

Ahogy arról a Magyar Nemzet híre alapján korábban mi is beszámoltunk, a PSZ az elmúlt években következetesen azt képviselte, hogy megfelelő jogi szabályozás hiányában nem kíván csatlakozni a kormány által 2016 elején életre hívott Köznevelési Kerekasztalhoz, amelyet a látszat kedvéért fenntartott egyeztető fórumnak tart. Ám a szakszervezet egy része változtatni kíván a döntésen, erről végül decemberben határozatot is hozott az érdekképviselet országos vezetősége.

Utóbbi úgy került nyilvánosságra, hogy az új irányvonalra vágyók – előzetes megbeszélés nélkül – ezt közzé is tették kedden a PSZ közösségi oldalán. Ez azért fordulhatott elő, mert a PSZ közösségi oldalán történő kommunikációra például magának az elnöknek nincs ráhatása, egy külsős cég felel érte - írja a lap.

Galló Istvánné elnök - aki már korábban bejelentette, hogy mandátuma lejárta után nem indul újra az elnöki székért - korábban még nem volt példa, de most az vált meghatározó szemponttá a szakszervezeten belül, hogy egyes megyei vezetők melyik politikai pártot preferálják. Így elmondása alapján még az a „sajnálatos és nagyon súlyos mondat” is elhangzott egy megyei vezető szájából, hogy a közvélemény-kutatások alapján várható, hogy a Fidesz nyer, „és ha mi most bemegyünk a kerekasztalba, akkor a Fidesz ezt azért meg fogja hálálni”. 

Kettészakadhat a Pedagógusok Szakszervezete?

Gyakorlatilag kettészakadt a legnagyobb pedagógus-szakszervezet - írja a Magyar Nemzet. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy megfelelő jogi szabályozás híján nem kíván csatlakozni a kormány egyeztető fórumához, hanem külön sztrájkbizottsági tárgyalásokat folytat. A lap azonban most úgy értesült, hogy a szakszervezet másik része új irányt képviselne, meg is kezdték a tárgyalásokat a kormánnyal abból a célból, hogy csatlakozhassanak.