szerző:
eduline/mti

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a...

©

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a pedagógusok béren kívüli juttatása ügyében. Galló Istvánné, a PSZ elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben utalt arra, hogy a kormány a következő ülésén hoz végleges döntést az ügyben.

Az elnök a szakszervezet képviseletében arra kéri a tárca vezetőjét, hogy a kormány támogasson egy olyan megoldást, amely lehetővé tenné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, hogy a munkáltatói jogok gyakorlása keretében béren kívüli juttatást adjon mindazoknak a pedagógusoknak, akik korábban, az önkormányzatok által megkötött kollektív szerződések alapján nem részesültek ilyen juttatásban.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán közölte, hogy az általuk fenntartott köznevelési intézmények pedagógusai Erzsébet-utalványt kapnak pedagógusnapra. Közleményükben azt írták: míg korábban a tanárok fele nem részesült ilyen jellegű béren kívüli juttatásban, addig az idei évtől minden pedagógus megkapja.

Idén átmeneti megoldásként, az egységes munkáltatói szabályozók elkészültéig, a költségvetésben rendelkezésre álló éves keret (5,5 milliárd forint) kétharmadát kapják meg Erzsébet-utalványban azok, akiknek tavaly is volt ilyen juttatásuk, egyharmadát pedig az előző évben ilyen juttatásban nem részesült pedagógusok között osztják szét. A Népszabadság viszont úgy tudja, hogy azok, akik újonnan álltak munkába, vagy megbízási szerződéssel dolgoznak, nem kapnak utalványt.

Galló Istvánné szerint a kormánynak tisztában kell lennie azzal, milyen többletfeladatokkal jár az intézményvezetők és minden pedagógus részére az intézményrendszer átalakítása, állami átvétele, az állami intézményfenntartó központ felállítása, működésének beindítása.

Úgy gondolja, hogy az elmúlt hónapokban a tanulókkal való foglalkozás mellett minden intézmény minden dokumentumát - szervezeti és működési szabályzat, házirend, pedagógiai program - újra kellett írni, emellett a legkülönbözőbb adatok szolgáltatásával, információk küldésével kellett megalapozni az átadás-átvételt, az intézményrendszer átalakítását, az új foglalkoztatási rendre történő átállást. Ennek a többletmunkának az elismerése megítélése szerint megérdemli a kormányzati támogatást.

Kitért arra is: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése nem ad nagy mozgásteret a munkáltatónak, de néhány olyan feladat átütemezése megkönnyítené a központ költségvetési helyzetét, amelynek fedezete nem látszik biztosítottnak a rendelkezésére álló források között. Ezek közé tartozik szerinte az ingyenes tankönyvhöz való hozzájutás az általános iskola első évfolyamán, a szakfelügyeleti rendszer, a minősítési rendszer beindítása, valamint a Magyar Pedagógus Kar szeptember 1-jei felállítása.

A Pedagógusok Szakszervezetének álláspontja szerint ezeket a feladatokat anélkül ütemezhetné át a kormány, hogy hátrányos helyzetbe hozná vagy késleltetné programjainak végrehajtását. Mindazok, akik a korábbi hatályos rendelkezések alapján ingyen jutottak hozzá a tankönyvekhez, továbbra is ily módon kapnák meg őket. Ezek a rendelkezések minden rászorulónak biztosítanák, hogy ingyenesen jusson hozzá a tankönyvhöz.