szerző:
MTI

Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt - ezt mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár kedden Budapesten.

©

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen igazgatói kinevezéseket adott át Palkovics László és Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: az igazgatók feladata, hogy még jobbá tegyék az általuk vezetett intézményeket, hogy élmény legyen ott tanítani és tanulni. A cél, hogy az oktatási rendszer és a diákok a világ élvonalába kerülhessenek - jelentette ki.

Palkovics László úgy vélte, az oktatásban végbement változtatások eredményeként hatékonyabb rendszer és egyértelműbb viszonyok alakultak ki, "mindenki tisztán lát", pontosan tudja, mi a feladata, milyen elvárásoknak kell megfelelnie.

Ez a levél mindent elárul arról, milyen ramaty állapotban van az oktatás

"Rosszindulatú és sértő megállapítás", hogy az iskolai munka színvonala folyamatosan csökkent - írja levelében Rója István, a makói József Attila Gimnázium éléről 22 év után leváltott igazgató. A következő tanévtől is tanára marad a makói József Attila Gimnáziumnak Rója István, aki egyedüliként pályázott az igazgatói posztra, ám mégsem nevezték ki, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma változást akart.

Mint mondta, az igazgatók kezében van a fejlesztés lehetősége, hogy iskolájukat jobbá, versenyképesebbé tegyék. "Az irány jó, az eszközök és a források rendelkezésre állnak", de a helyi igényekre nekik kell megtalálni a válaszokat - magyarázta az igazgatóknak. Hozzátette: fontos feladatuk a pedagógusok motiválása, munkájuk megfelelő honorálása is.

Solti Péter hangsúlyozta: a működés fenntartása, stabilitása kialakult, minden adott a kiszámítható, értékteremtő munkához a most induló tanévben. Úgy látja, az igazgatóknak munkájuk során nehézségekre ugyanúgy kell számítaniuk, mint sikerekre. Mindig törekedniük kell arra, hogy a kihívásokat keressék, továbbá azokat a pontokat, amelyeken javítani kell - mondta. Hozzáfűzte: a vezető alapjaiban határozza meg az iskolában folyó pedagógiai munka minőségét.

Nagy változások jöhetnek, teljesen átszabhatják az iskolai rendszert

Nem minden évfolyamon lesz kötelező az egész napos iskola, jön a kötelező középiskolai felvételi, átalakulhat a tanítási szünetek rendje - az elmúlt hetekben-hónapokban legalábbis ilyen közoktatási javaslatok kerültek elő. Ha mindegyikre rábólint a kormány, nagy változások jönnek az iskolákban. Átalakuló tanítási szünetek Az iskolai szünetek rendszerének átalakítása évről évre előkerül.