szerző:
Eduline

A tanítási év kötelező táborozással történő meghosszabbítása rossz ötlet, a választható tábor állami finanszírozása viszont jó irány, csak éppen nem az iskolaépületekben, és nem a pedagógusoknak kötelezően előírt tevékenységként - írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

©

A sajtóban ismét felröppent hírt azért kell komolyan vennünk, mert nem új ötletről van szó, és bár amelyre ugyan rengeteg ellenérvet kapott az oktatási kormányzat korábban is, az illetékesek mindeddig nem jelentették ki, hogy visszavonták volna tervüket. A jövő évi tanév rendjéről szóló rendelet is késik, ez is arra utal, hogy valamiféle változtatással számolhatunk” – írja szerdai közleményében a PDSZ.

A szakszervezet szerint sem kellemes, sem hasznos időtöltésnek nem lehet nevezni azt a „tábort”, amely a légkondicionálás nélküli, jellemzően forró iskolaépületekben zajlik. „Ha tábori körülmények között, pl. vízparton, hegyekben zajlana, az mindazoknak kiváló lehetőség volna, akiknek nincs abban az időben családi programja, pl. azért, mert a szülőnek nincs pénze nyaralásra, azoknak, akik nem fizetnének be előszezoni nyaralásra, hanem kizárólag főszezonban tervez a szülő, a család a gyermekkel közös programot. A kormány már kitalálta és bőkezűen finanszírozza az Erzsébet táborokat. Érhetetlen, hogy miért nem ebben gondolkodnak tovább, kiterjesztve minden gyermekre az ingyenes táborozás lehetőségét, de nem annak kötelezettségét. Az Erzsébet táboroknak lehetne saját személyzete pedagógusokkal, művelődésszervezőkkel, és akkor nem kéne ilyen fusimódszerekhez folyamodni, mint iskolákban foglalkoztatott pedagógusok táboroztatásra beosztása” – írják.

Mégis napirenden van a tanév rendjének megváltoztatása?

Még nincs döntés a témában - ezt mondta a tanév rendjének változásáról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A tanév rendjének változása „erős diszkusszió" tárgya, még nincs döntés a témában - jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Inforádióban kedd este.

Hozzáteszik: a tanítási év kötelező táborozással történő meghosszabbítása nyilvánvalóan rossz ötlet, a választható tábor állami finanszírozása viszont jó irány, csak éppen nem az iskolaépületekben, és nem a pedagógusoknak kötelezően előírt tevékenységként.

„Jó táborhoz ugyanis motivált – nem utolsós sorban megfizetett – szervezők és lebonyolítók szükségesek. Más kérdés, hogy mi, pedagógusok elég nagy létszámban vállalunk ilyen feladatokat, sokszor saját elhatározásból, külön fizetség nélkül, ám ha ezt „felülről” írják elő, az minden szempontból egészen más helyzetet teremt” – emeli ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely részletesen kitér arra, hogy munkajogi szempontból teljesen átgondolatlan az ötlet, a jogszabályi rendelkezésekkel ellentétes lenne a táboroztatás kormányhatározatban történő elrendelése.

„A gyermekek nyári felügyeletének szülői igényét a kormány ingyenes, színvonalas táborokkal, szakképzett alkalmazottakkal, az erre szánt közpénzek felhasználásának átláthatóságát biztosító rendszerben valósítsa meg! Erre biztosan volnának jelentkezők a vállalkozók és pedagógusok köréből egyaránt” – zárul a közlemény.

Tényleg meghosszabbítanák a tanévet, két hétig táborszerű foglalkozásokra járnának a diákok

Kéthetes, "táborszerű" foglalkozásokkal rövidítené a nyári szünetet a kormány az általános iskolákban - írja a Népszava. A Népszava azt írja, jövőre akár két héttel is tovább kell majd várniuk az általános iskolásoknak a nyári szünidőre, a kormány ugyanis megvalósítaná azt a régóta dédelgetett tervét, hogy tábori vagy "táborszerű" foglalkozásokkal hosszabbítsa meg a tanévet.