szerző:
Eduline

A természettudományos tantárgyak csökkenése, helyenként megszűnése pontosan szembe megy a természettudományos műveltség növelésének korábban megfogalmazott szándékával – írja a Nemzeti Pedagógus Kar közleményében.

©

Nemrég mi is írtunk arról, hogy a tervek szerint a kormány drasztikusan csökkentené a természettudományos órák számát az ősztől a szakközépiskolák helyébe lépő szakgimnáziumokban. A terv ellen már több szakmai szervezet is hevesen tiltakozik.

A Magyar Földrajzi társaság például attól tart, álláshelyek százai szűnnek meg, ha néhány szakirányra korlátozzák a tárgy oktatását ezekben az intézményekben. Ezt az aggodalmat a közleményük szerint a NPK is osztja.

A diákok korai választási kényszere és az átjárhatóság minden eddiginél nehezebben megvalósítható módja komoly feszültségeket okozhat – szól a NPK egy másik érve a tervezet ellen. Korábban írtunk róla, hogy 13 évesen gyakorlatilag végképp eldőlne egy gyerek sorsa a munkaerőpiacon, ha a szakgimnáziumban csak egy szűk körű tudást kapna.

Az NPK azt kéri a kormánytól, hogy a kérdések tisztázása érdekében halassza el egy évvel a szakgimnáziumok elindítását 2017 szeptemberére.