szerző:
MTI

A szakképzési koncepcióban nincs döntés a kompetenciamérés bevezetéséről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

©
A Magyar Nemzet csütörtöki számában a birtokában levő szakképzési koncepcióra hivatkozva arról írt, hogy kompetenciateszt alapján dőlhet el a jövőben, hogy az általános iskolás diákok hol folytathatják a tanulmányaikat. A lap szerint a dokumentum a tervezett intézkedések között említi egy pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés bevezetését, a megfelelő középiskola-típusba bejutást pedig ennek teljesítéséhez kötnék. Hozzátették: a felmérést a hetedik évfolyam végén - kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban - végeznék el.

A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a szakképzés átalakítása halaszthatatlan feladat, mert nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megfelelő képzettségű szakember a munkaerőpiacon, ez pedig az ország gazdasági fejlődésének gátja lehet az elkövetkező időszakban.

A szakképzés eredményességét az is veszélyezteti, hogy az alapfokú oktatásból belépők képzettsége gyakran rendkívül gyenge. A szakképzési koncepció ezekre a problémákra kínál lehetséges megoldásokat, de konkrét döntéseket nem tartalmaz, csak irányokat jelöl ki, ennek megfelelően a kompetenciamérés bevezetéséről sem született még döntés - fogalmaz közleményében az NGM.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt írja, hogy a koncepció keretei között a pályaorientációt segítő egyik lehetőségként vetette fel a felmérést. Azonban formáját, tartalmát - így egyebek mellett azt is, hogy hányadik osztályban valósulna meg - a köznevelésért felelős terület fogja kidolgozni.

A szaktárca hangsúlyozza, amennyiben a későbbiekben ilyen felmérést bevezetnének, ennek eredménye a diákok számára nem kötelezettséget, hanem ajánlást, iránymutatást jelent, ettől függetlenül szabadon dönthetnek majd a pályaválasztásról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!