szerző:
MTI

Érdemi változást sürget az alapítványi iskolák finanszírozásában az Alapítványi Összefogás - a tömörülés Balog...

Tartanak a jövő évtől az alapítványi iskolák vezetői
©

Érdemi változást sürget az alapítványi iskolák finanszírozásában az Alapítványi Összefogás - a tömörülés Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének is levelet küldött, amelyben kiemelték: nagy aggodalommal tekintenek a 2013-as évre, mivel nem látják megnyugtatónak az alapítványi iskolák helyzetét. 

"Nem látunk olyan szándékot és biztosítékot a minisztérium részéről, mellyel megnyugtatóvá, kiszámíthatóvá, a jövő építése szempontjából tervezhetővé kívánná tenni az alapítványi intézmények jövőjét, ezzel közvetve az ott tanuló több tízezer diákét és a több ezer pedagógusét" - írták. Egyúttal nehezményezték, hogy - mint írták - megfelelő szakmai konzultációk nélkül folyik a szektort érintő átalakítás. 

Utalva arra, hogy egy képviselői kérdésre Balog Zoltán korábban úgy válaszolt: a béren kívül egyéb működési költségeiket ezen intézményeknek a saját bevételeikből - fenntartói támogatásból, tandíjból és adományokból - kellene fedezniük a jövőben, hangsúlyozták: ez a jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzetben lehetetlen.

Kifogásolták, hogy a minisztérium nem határozott meg olyan konkrét forrást, amely biztos alapot jelenthet az alapítványi intézményeknek a kieső támogatás finanszírozására. A pályázati lehetőség csak lehetőség, amely esetleges - jegyezték meg. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az alapítvány nem egyház, nem kap kiegészítő támogatást az állami költségvetésből. A jelen gazdasági helyzetben nem gondolhatja senki komolyan, hogy adományokból fedezhető egy intézmény működési költsége - közölték, hozzátéve: a közoktatási intézmények tandíjak befizetését sem tehetik kötelezővé, így ez a lehetőség is kiesik, amely egyébként is jelentős terhet jelentene a szülőknek.    

A levélben kitértek arra is, hogy ha nem lesz érdemi változtatás, nem vonják be intézményeiket a konzultációkba, és a költségvetés nem találja meg a szektoruk a számára oly fontos forrásokat, az utcára kell vonulniuk, hogy demonstrálják: nekik is fontos a munkahelyük és az iskolájuk.

Horváth Lénárd, a szerveződés kommunikációs felelőse az MTI kérdésére elmondta: ha nem sikerül megoldást találni, az intézmények csaknem felét fenyegeti az a veszély, hogy bezárják, vagy olyan mértékű leépítésre kényszerül, amelyre az oktatási szektorban még nem volt példa.

Tájékoztatása szerint a Magyarországon működő több mint 400 ilyen intézménynek eddig mintegy a harmadából jelezték pedagógusok, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Megjegyezte: nem kívánnak konkurálni az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével, tömörülésük "jó szándékkal" arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy lépni kell, mert különben súlyos problémák lesznek.