szerző:
Eduline

Csökkenteni kell a tananyagot, időt hagyni arra, hogy a tanulók gyakorolhassanak és a pedagógusok megbecsülését is növelni kell Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint is.

©

Februárban jelentette be Rogán Antal, hogy a kihelyezett frakcióülésen tárgyalnak arról, hogy meghosszabbítják az általános iskolát egy évvel, így a diákok kilenc évig járnának oda. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezt követően arra kapott megbízást, hogy megvizsgálja az európai modellek és a jól működő iskolarendszerek alapján, melyek azok a struktúrák, amelyek jól adaptálhatók a magyar iskolarendszerre. Nem először kerül elő a kilencéves általános iskola ötlete, részletes cikkünket itt olvashatjátok el.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke szerint azonban nem lenne célszerű külföldi rendszert egy az egyben átemelni a magyar oktatásba. A lényeg: hazai körülmények között, folyamatos szakmai egyeztetések után alakuljon ki az új rendszer, melyre csak felmenő módon lehet átállni. A Pedagógusok Szakszervezete elnöke kiemelte, hogy fontos a munkára és az átalakításra fordított idő – mondta el az mno.hu-nak adott interjújában.

 Ezt a véleményt osztja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László is. Szerinte befogadó iskolatípus kialakítására kell törekedni, amely tanítási módszereiben alkalmazkodik a 21. század igényeihez. Az Európa-szerte alkalmazott befogadáson és kompetencián alapuló rendszer nem engedi a szegregációt, ezáltal megvalósul a gyerekek gyerekektől való tanulása, ami a PDSZ elnöke szerint legalább olyan hasznos, mint a tanári tudás átadása. A befogadó iskolatípus további sajátossága, hogy nincsen „kilépési” lehetőség, és magas marad a tankötelezettség korhatára.

A Pedagógusok Szakszervezetének vezetője elmondta: időt kell adni a gyereknek arra, hogy elsajátítsa az íráshoz, az értő olvasáshoz és a matematikai alapműveletekhez szükséges tudást. Sok diák úgy hagyja el az általános iskolát, hogy nem képes az értő olvasásra, emiatt különösen a szakiskolákra jellemzően nagy a tanulói lemorzsolódás. A jó eredményekhez radikális tananyagcsökkentés szükséges. Mind Galló Istvánné, mind Mendrey László kiemelte azt is, a pedagógusok megbecsültségét is javítani kellene valamint nagyobb tanítási szabadságot hagyni nekik.

A kilencéves általános iskoláról szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!