szerző:
Eduline

Fűtetlen termekben, horrorisztikus körülmények között kénytelenek dolgozni a sérült gyerekekkel foglalkozó szakemberek, derül ki azokból az intézményvezetői pályázatokból, amelyek a 444.hu birtokába jutottak.

©

„A váróként funkcionáló lépcsőház ablakai nem zárnak, fűtés nincs, télen meg lehet fagyni, nyáron az árnyékolás hiánya miatt elviselhetetlen a hőség. A lépcsőház szűk, babakocsit nem lehet felhozni, a mozgáskorlátozottak nem tudnak feljönni. A folyosó felső része korlát hiányában életveszélyes. A WC egy légtérben van a hűtőszekrénnyel, a mikrohullámú sütővel, és raktárhelyiségként is szolgál. Az ajtók csak jelképesek, minden ki- és behallatszik, amíg a szülők várakoznak. Hogyan lehet rövid távú auditív emlékezetet vizsgálni, amikor a másik szobában hangosan, ciklikusan hangsorokat, a berregő autó hangját utánozzák? A kollégák szinte folyamatosan átjárnak egymáson, a vécéhasználatot is csak így tudják a gyerekeknek biztosítani. A megbízott vezetőnek nem hogy külön szobája, de íróasztala sincs. A kollégák a WC mellett elhelyezett mikrohullámú sütőben megmelegített ebédjüket az ölükben tartva vagy a konvektorra helyezve fogyasztják el” – olvasható az egyik pályázati dokumentumban, amelyből a 444.hu hozott nyilvánosságra részleteket.

A lap szerint sok helyen kell így dolgozniuk azoknak a pszichológusoknak, gyógypedagógusoknak és más szakembereknek, akik a sérült, vagy valamilyen speciális ellátásra, például logopédusra vagy gyógytornára szoruló gyereknek próbálnak segíteni.

Olyan elképesztő pénzhiány van, hogy egyszerűen csoda, hogy ezek az intézmények egyáltalán működni tudnak. A közüzemi tartozások miatt például több helyen kikötötték a vezetékes telefont, mobiltelefon nincs, vagy már nem kezdeményezhető róla hívás – írja a 444.hu, hozzátéve: a szakemberek otthonról visznek be játékot a váróba, az ezermester férj javítja a számítógépet vagy az összetört széket, visz be egy kis radiátort, hogy télen ne fázzanak meg a munkatársak és a gyerekek.

Van, ahol a vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, például fülhallgatót is saját pénzből kell megvásárolnia a dolgozóknak, mert a korábban használt elromlott, az intézménynek pedig egy fillérje sincs cserére.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!