szerző:
Eduline

Országszerte megrökönyödést váltott ki az a szövegértési feladat, amelyet a New York-i központi felmérésen kellett...

Országszerte megrökönyödést váltott ki az a szövegértési feladat, amelyet a New York-i központi felmérésen kellett megoldani. A nyolcadikos diákoknak írt mese egy ananászról szólt, amely futóversenyre hív egy nyulat – írja a The New York Times.

A meglehetősen furcsa történet szerint a gyümölcs és a nyúl megállapodik, hogy a győztes jutalma egy nindzsa lesz, ezen kívül egy életre elegendő fogkrémmennyiséget is kap, aki elsőként ér a célba. A verseny napján az erdei állatok cselt gyanítanak, mivel nemcsak az ananász, hanem ők is tisztában vannak azzal, hogy egy gyümölcs mozogni sem képes, nemhogy futni.

„Biztosan trükk van a tarsolyában!” – kiáltott fel varjú. „De hát egy ananásznak nincs is tarsolya” – válaszolt a jávorszarvas. „Ostoba vagy! A gyümölcs tudja, hogy mi mind a nyúlnak szurkolunk majd, így aláz meg bennünket, ha végül mégis ő nyer. Drukkoljunk az ananásznak inkább!” – indítványozta a varjú.

A verseny elkezdődött, de az ananász nem mozdult a helyéről, az állatok pedig rájöttek, hogy semmiféle trükkje nincs. A történet végén a nyúl természetesen megnyeri a versenyt, az állatok pedig megeszik az ananászt.

A mesével kapcsolatban két kérdést tettek fel a diákoknak a feladatlapon: miért ették meg az állatok az ananászt, illetve melyik állat volt a legbölcsebb a szereplők közül. A diákok nem nagyon tudtak mit kezdeni a képtelen sztorival és a kérdésekkel, és a szülők is értetlenül álltak a feladat előtt. Számos pedagógus logikátlannak és zavarosnak nevezte a történetet, és szerintük a mese tanulsága sem egyértelmű.

Mint kiderült, a történet Ezópusz meséjének, a nyúl és a teknős futóversenyének paródiája, és Daniel Pinkwater népszerű gyerekkönyvíró tollából származik. Dennis Walcott iskolai kancellár minden esetre megígérte, hogy a jövőben nagyobb figyelmet szentelnek a feladatlapok összeállításának. Nem ez az első botrány a New York-i vizsgákon – a bérvizsgázók munkájáról itt olvashatsz bővebben.