szerző:
Eduline

Szerda délig eldönti a görögkatolikus hajdúdorogi főegyházmegye, visszalép-e azon szándékától, hogy átvegye a józsefvárosi Deák Diák Általános Iskola fenntartását – derült ki a szülők részére összehívott tegnapi tájékoztatón, ahol elszabadultak az indulatok.

©

Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről - írja a Magyar Nemzet.

A Deák Diák Általános Iskola keddi szülői fórumán - írja a lap - kiderült, a hajdúdorogi főegyházmegye azért szeretné éppen a Deák Diákot átvenni, mert egyrészt közel van egy a budapesti Rózsák terén található görögkatolikus templomhoz, másrészt pedig azonosulni tudnak az iskola értékrendjével.

Az egyház arra is ígéretet tett, hogy ha megkapnák az iskolát, semmilyen más vallású diák nem lenne kitiltva, ugyanakkor amikor az egyház oktatási megbízottja, Czövek Éva először úgy fogalmazott, hogy a pedagógiai program „nem változna radikálisan”, a szülők felzúdultak. Később ezt annyival pontosította, hogy mindössze az egyházi értékekre való figyelemfelhívással, illetve annak hagyományaival egészítenék ki.

Újabb budapesti iskolákat adna át az egyházaknak Balog

Két nyolcadik kerületi állami iskola fenntartását is átvenné egy-egy egyház, ám az érintett gyermekek szüleit aggasztja, hogy egyelőre nem sok konkrét információt tudni a részletekről. A tervet még Kocsis Máté, a kerület polgármestere is ellenzi - írja a Magyar Nemzet.

Ennek ellenére több szülő is sérelmezte, hogy anélkül adta be az egyház az iskola átvételéről szóló szándéknyilatkozatot, hogy ezt előre jelezték volna az intézmény közösségének, olyan szülői vélemény is elhangzott, hogy „egy jól működő iskolát elvenni nem egészen fair dolog”.

A fórumon részt vett Kocsis Máté is, a nyolcadik kerület polgármestere, aki arra kérte az egyház képviselőinek, hogy álljanak el az intézmény átvételének szándékától. A fórumon részt vevő szülők ugyanezt szeretnék elérni.